Bătălia de a fi cel mai bun: Alexandru Matei și viața văzută de pe tatami


Alexandru Matei s-a născut la Caransebeș, în 2002, acolo unde a descoperit judo-ul, nu înainte de a „testa” puțin sportul cu balonul rotund, ca orice puștan în vârstă de opt ani. Nu i-a priit fotbalul, poate și pentru că a suferit o accidentare chiar în prima zi de antrenament, lucru care a speriat-o teribil pe mama sa. A suspendat, deci, pasiunea încercată pentru minge și s-a reorientat către un sport mult mai „pașnic” și mai puțin marțial, judo.


„Am avut un prieten care paractica judo și care mi-a spus să vin la sală. M-am dus, mi-a plăcut și așa am rămas la judo. Aveam opt ani și primul meu profesor a fost sensei Radu Ion. Drept să spun, prima oară nu prea mi-a plăcut. Mi s-a părut prea violent, ca să spun așa, dar încet – încet, am început să câștig concursuri și sentimentul acela de învingător a fost decisiv pentru mine: am rămas la judo.


Îmi amintesc primul examen de centură. Mă pregătisem bine înainte, aveam mari emoții, însă le-am depășit. Primul concurs pe care l-am câștigat a fost la Reșița. Am avut trei meciuri și le-am câștigat pe toate. Sincer, nu mi s-a părut foarte greu.


După asta m-am mutat la Timișoara și apo la Lugoj, iar de aici, la Focșani. Părinții mei doreau să se mute în Austria, aveam cam zece ani atunci, dar nu mi-a plăcut și ne-am întors în țară, la Timișoara. Am încercat să fac judo și în Austria dar nu m-am putut adapta. Eram mic, nu știam limba germană... Probabil că nu era ceea ce-mi doream la momentul respectiv”


Așa că Alex se întoarce la școala de judo din țară, la Timișoara. Însă nici acolo nu și-a găsit calea pe care o căuta. Familia s-a pliat pe nevoile tânărului judoka, ca de altfel pe parcursul întregii sale deveniri ca sportiv – campion. De la Timișoara a ajuns la Lugoj, acolo unde a găsit un club de judo bun, cu profesori dedicați, înclinați spre elevi, copii mulți și pregătiți dar... destinul lui Alexandru a fost să ajungă la Focșani. De altfel, în perioada în care se pregătea la Lugoj, Alex se întâlnea la competiții cu cei care, ulterior, aveau să-i fie colegi și profesori.


Alexandru Matei duce o viață exemplară, un drum pe care calcă doar sportivii de performanță. Două antrenamente pe zi, unul dimineața și unul seara, „asezonate” cu orele de studiu din cadrul Liceului cu Program Sportiv din Focșani. E un program încărcat, unele antrenamente au loc și la șase dimineață, însă doar acesta este „michi” către gloria sportivă.


„Eram la Lugoj când am ieșit prima oară din țară pentru a participa la o competiție internațională pentru copii care a avut loc în Serbia, la Kikinda. Am câștigat concursul fără probleme, țin minte că în finală am dat ippon cu Uchi Mata. Acum proceceul ăsta e cam dificil pentru mine să-l fac întrucât sunt cam mic de înălțime. Oricum, după ce am învins am simțit așa, o senzație uimitoare, nu-mi venea să cred că am căștigat un concurs internațional”, își amintește Alexandru Matei.


Programul lui Alex este foarte încărcat în această vară. Dacă toți copiii se bucură de soare în Vacanță, sportivul de 17 ani are un alt program. „Avem un program foarte încărcat. Pentru toată lumea începe vacanța dar pentru noi încep turneele de obiectiv. Este o presiune extraordinară pentru copiii sub 18 ani. Dacă de la 15 ani ar participa la europene, mondiale, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, trei ani la cadeți, trei ani la juniori... extrem de puțini ar putea face față. Cred că este prea mare presiunea pentru vârsta lor”, ne spune antrenorul lui Alex, sensei Iulian Surlă.


Cu toate acestea, pe Alexandru nu pare să-l îngrijoreze prea mult efortul. Își dorește să obțină rezultate remarcabile în sportul pe care-l iubește (de ce nu, campion mondial), judo. Și mai are un vis: să devină el însuși antrenor și să aibă propria lui sală în care să-i învețe pe alții arta profesorului japonez Jigoro Kano.  


Component al Lotului Național de Cadeți, Alexandru Matei devine campion național în 2014, la categoria 30 kilograme, U-14. Printre zecile de titluri obținute în țară și străinătate, sportivul plecat din Caransebeș și legitimat la LPS Focșani are acum în palmares trei titluri de campion național, două medalii de bronz - una la Cupa Europeană de Cadeți din Ungaria (noiembrie 2018) și una obținută în Cehia (Teplice, aprilie 2019). Efortul său a fost răsplătit la Cupa Europeană de Judo de la Berlin (27 aprilie 2019) unde a devenit campion la cadeți, după o medalie de argint obținută la Cupa Europeană desfășurată la Cluj în luna mai 2019.

Adauga comentariu