„Azi, pe tura mea, nu moare nimeni!”

„Azi, pe tura mea, nu moare nimeni!” -  este mantra pe care o tot repeta de fiecare dată când intra de serviciu plutonierul major Ionuț Fercalo, unul dintre eroii anonimi îmbrăcați în uniforma pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea. De data aceasta, însă, crezul său l-a scos, poate fără vrerea sa, din anonimat. Conducerea instituției i-a acordat distincția de pompierul lunii decembrie pentru merite deosebite: a salvat viața unui om.


Întâmplarea care i-a adus recunoașterea amintită mai sus a avut loc la începutul ultimei luni a anului trecut, în ziua de 8, atunci când „Dumnezeu i-a mai pregătit o misiune”, așa cum avea să spună mai târziu. În ziua aceea era la volanul mașinii și aștepta să intre într-o parcare aflată pe strada Mare a Unirii din Focșani când instinctul de salvator i-a îndreptat privirea către un bărbat aflat pe acoperișul unei clădiri.


Intuiția nu-l înșelase. Bărbatul și-a pierdut echilibrul, a alunecat, a căzut în gol de la o înălțime de trei metri și a rămas nemișcat pe sol. Într-o fracțiune de secundă a început să acționeze ca la carte, grație antrenamentului și experienței dobândite în cei șapte ani petrecuți în uniformă. A evaluat rapid situația și și-a dat seama că victima se afla în stare gravă.


Subofițerul a apelat numărul de urgență 112 și a solicitat ajutor specializat, explicând colegilor aflați la celălalt capăt al firului în ce stare se află victima. Chiar dacă știa că ajutorul se află pe drum, poate la câteva minute distanță, Ionuț Fercalo și-a dat seama că doar câteva secunde pot face diferența între viață și moarte. Hotărât, subofițerul a trecut la efectuarea primului ajutor: a imobilizat manual coloana cervicală, a menținut deschise căile respiratorii, măsurând periodic pulsulși respirația. La sosirea echipajului de urgență persoana era confuză și cu amnezie post traumatică dar, ce era mai important, se afla în viață.


Intervenția plutonierului major Ionuț Fercalo a avut un rol decisiv pentru salvarea bărbatului. Ajuns la unitatea spitalicească, acesta a fost diagnosticat cu leziuni grave care i-au pus viața în pericol. Cu toate acestea, omul a supraviețuit pentru că îngerul său păzitor din acea zi a purtat numele plutonierului major Ionuț Fercalo. „Nimic nu e posibil fără Dumnezeu! Cred mult în puterea Lui. El a vrut ca eu să devin pompier, pentru că eu îmi doream să devin polițist, ca tatăl meu.Dar, poate și datorită credinței, consider că această meserie mi se potrivește mai bine. Pentru mine, să fiu salvator e o binecuvântare!”, au fost cuvintele simple ale pompierului lunii decembrie.

 

 

Adauga comentariu