Autoritățile locale din Focșani, primii pași către combaterea răspândirii pestei porcine africane: două amenzi în valoare a câte 400 de lei fiecare!

Poliția Locală Focșani a dat „iama” în gospodăriile cetățenilor din municipiu care se grijesc să aibă în gospodărie unul, doi, trei sau mai mulți godaci pentru sacrificiul tradițional de Ignat. Unde s-a mai auzit ca de Crăciun să nu aibă rumânul caltaboș pe masă? De data aceasta, însă, perspectiva răspândirii pestei porcine africane a îndemnat polițiștii locali să se uite și după altceva decât după șoferii care și-au lăsat mașina parcată neregulamentar.


Timp de cinci zile, în perioada 17 – 21 februarie, instituția a controlat exploatațiile neprofesionale de porci dar, preventiv,  au fost efectuate verificări și la gospodăriile care figurau cu bovine pentru a se vedea dacă respectivii gospodari cresc cumva și porci pe care nu i-au declarat la autorități.


„De asemenea, s-a avut în vedere și verificarea unor gospodării unde în anii anteriori au fost crescuți porci și care au făcut obiectul unor sesizări ale cetățenilor cu privire la creșterea animalelor”, se arată într-un raport al Poliției Locale Focșani.


În cadrul acțiunilor de control, la care au participat specialiști ai DSV Vrancea și efective de jandarmi, au fost verificate 20 de gospodării, atât din zonele unde legea permite creșterea animalelor cât și în cele unde acest lucru este interzis. Se pare că din toate exploatațiile „trecute în revistă” de reprezentanții autorităților enumerate mai sus doar două au fost găsite în neregulă.


Proprietarii au fost amendați cu câte 400 de lei fiecare și li s-a transmis că au obligația de a desființa șandramalele în care cresc porci, fiind informați de pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină africană. De altfel, toți „gospodarii” din oraș au înștiințați să declare medicului veterinar cazurile de porci morți sau bolnavi, desigur, dacă este cazul.

 

Adauga comentariu