Autoritățile din județ caută noi locuri pentru carantină. În Vrancea sunt 192 de persoane aflate în astfel de spații

Crește numărul vrâncenilor plasați în carantină, din raportarea de la ora 13.00 rezultând că nu mai puțin de 192 persoane sunt în astfel de spații. Alte 2.472 persoane sunt în autoizolare la domiciliu, sub monitorizarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. După ultimele Ordonanțe Militare emise, Instituția Prefectului a trimis înștiințări către primăriile din județul Vrancea pentru a identifica noi spații de carantină. „Cheltuielile pentru cazare si masă vor fi decontate de Direcția de Sănătare Publică. De asemenea, toate sediile instituțiilor subordonate primăriilor, dar și sediile secțiilor și posturilor de poliție vor fi dezinfectate periodic de autoritățile publice locale”, asigură autoritățile.

Structurile MAI  au verificat în ultimele 24 de ore 1.875 de persoane, privind modul în care este respectată măsura autoizolării și, dacă aici nu au fost probleme, vrâncenii încă încalcă prevederile ordonanțelor din alte puncte de vedere. „În urma acțiunilor întreprinse de polițiști, jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău și reprezentanți ai Poliției Locale, cu sprijinul forțelor militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale- Garnizoana Focșani, au fost aplicate 236 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 526.200 lei, persoanelor care nu au respectat dispozițiile art. 5, alin.1 și art. 3, alin. 2, din Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020, referitoare la condiţiile în care se poate realiza circulaţia persoanelor în intervalul orar 22.00-06.00”, se arată într-o informare.

Structurile MAI au îndeplinit în 24 de ore alte zeci de misiuni, fără a fi întâmpinate probleme deosebite.

Defalcat pe instituții subordonate MAI, situația arată astfel:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea a executat 12 misiuni cu 57 pompieri și 6 autospeciale: 1 misiune cu 20 pompieri pentru asigurarea coordonării și conducerii tuturor acțiunilor specifice precum și suportului tehnic/ operațional privind funcționarea echipamentelor și mijloacelor din cadrul CJCCI Vrancea; 1 misiune cu 8 pompieri pentru centralizarea, corelarea și raportarea tuturor datelor specifice asigurării fluxului informațional-decizional la nivelul C.J.C.C.I. Vrancea; 1 misiune cu 5 pompieri pentru asigurarea transmiterii situațiilor numerice și nominale cu persoanele izolate la domiciliu, respectiv carantinate către instituțiile cu atribuții la nivelul județului; 2 misiuni cu 8 pompieri și 2 AMOP pentru asigurarea, verificarea și întreținerea echipamentelor și materialelor puse la dispoziția spitalelor Focșani și Vidra în vederea efectuării pre-triajului persoanelor care se prezintă la UPU-SMURD/CPU;                                                                                                                                           

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea a efectuat 94 misiuni cu 125 de cadre și 37 mijloace auto: 5 misiuni verificare persoane izolate la domiciliu (9 secții de poliție rurale și 5 orașe) cu 83  jandarmi din cadrul IJJ Vrancea, cu următoarele rezultate 12 persoane conduse în centre de carantină, 40 sancțiuni contravenționale conform ordinului militar nr.3, raportat la art. 9, din OUG nr. 1/1999 și sancționat de art. 28 din OUG nr. 1/1999 în valoare de 70.900 lei; 2 misiuni asigurare ordine publică centre carantină cu 4 jandarmi; 9 misiuni însoțire transport persoane în tranzit, cu 18 jandarmi, din care 4 misiuni însoțire transport persoane către centrul de carantină cu 8 jandarmi; 1 misiune pentru centralizarea, corelarea și raportarea tuturor datelor specifice asigurării fluxului informațional-decizional la nivelul C.J.C.C.I. Vrancea, cu 2 jandarmi; 3 misiuni monitorizare zone îmbarcare/ debarcare în stații de transport în comun în Focșani, Adjud, Panciu cu 8 jandarmi; 2 misiuni de verificare a agenților economici privind respectarea măsurilor stabilite în ordonanțele militare cu 4 jandarmi; 3 misiuni monitorizare zone aglomerate de interes operativ în orașele Focșani, Adjud și Panciu cu 8 jandarmi.       

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a efectuat 152 misiuni cu 258 de cadre și 109 mijloace auto: 70 misiuni privind verificarea prin măsuri specifice a respectării măsurilor impuse persoanelor aflate în izolare /carantină; 4 misiuni de menținere a ordinii la unități spitalicești de carantină;15 misiuni de fluidizare a circulației/ escortarea convoaielor/ coloanelor auto; 47 misiuni de verificare a S.C./P.F.A a interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență; 1 misiune privind acțiuni/ controale în domeniul combaterii criminalității economice; 4 misiuni sprijin DSP Vrancea; 1 misiune de depistare/ reținerea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare/ carantină; 10 alte misiuni.    

Ministerul Apărării Naționale a executat 10 misiuni cu 20 militari și 5 mijloace auto: 8 misiuni privind patrularea în comun de către structuri MApN și structurile MAI pentru respectarea prevederilor Ordonanței militare nr. 3, cu 16 militari și 4 mijloace auto URO VAMTAC S3 in Focsani; 2 misiune privind patrularea în comun de către structuri MApN și structurile MAI pentru respectarea prevederilor Ordonanței militare nr. 3, cu 4 militari și 1 mijloace auto URO VAMTAC S3 in Adjud”, se arată într-o informare oficială. 

La nivel național, sunt confirmate 2.245 de cazuri de persoane infectate cu COVID, 220 dintre acestea fiind declarate vindecate și externate (81 la București, 55 la Timiș, 20 la Iași, 16 la Caraș-Severin, 11 la Constanța,10 la Prahova, 7 la Dolj, 5 la Brașov, 4 la Cluj, 4 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 24.654 de teste. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 293 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 62 de pacienți, dintre care 36 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară. Până acum, 69 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID - 19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu și Ialomița, au decedat.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.124 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 32de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentruacestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Începând cu data de 30 martie, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii. Totodată, persoanele care nu respectă condițiile izolării și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune.

Potrivit Ordonanței Militare nr. 6 din 30.03.2020, se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiulSuceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

În această perioadă, în zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată,precum și a aprovizionării populației. De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieșirea, persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.151 deapeluri la numărul unic de urgență 112 și 6.393la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 15 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Poliția de Frontieră a întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 990 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Polițiștii au depistat, în ultimele 24 de ore, 8.276 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.174.104 lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 94 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID - 19 (coronavirus): 56 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 6 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 2 în Marea Britanie și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID - 19 (coronavirus) și până la acest moment, 19 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 2 în Marea Britanie, unul în Germania și unul în Spania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20”, se arată în informarea trimisă de Grupul de Comunicare Strategică.

 

 

 

Adauga comentariu