Aurelian Lupu, viticultorul vrâncean care vă invită la un alt fel de oeno turism pe podgoria sa: „Adoptă un țăran”. „Doritorii pot lua parte la toate muncile din vie, cât și la cele de producere a vinului”

La începutul lunii viitoare, viticultorul Aurelian Lupu organizează o altfel de vizită pe moșia sa, pe care a reușit să o dezvolte de la an la an, din pasiune pentru ceea ce face. În cadrul proiectului „Adoptă un țăran”, cei interesați se pot înscrie pentru a cunoaște îndeaproape munca la vie, într-o podgorie din Urechești. Cine va răspunde prezent la invitația lui Aurelian va avea ocazia să învețe mai multe despre munca din vie, dar și despre producerea vinului. Cazarea și mâncarea sunt asigurate chiar de el, iar anul acesta se organizează pentru a doua oară un astfel de eveniment, sub egida „Adoptă un țăran” .

Lucrul în vie este moștenire din părinți. Au început cu viile retrocedate, iar din 2002, când au renunțat la serviciu, au mai luat vie în arenda și au mai și cumpărat. Eu am avut un an și ceva când, după terminarea facultății în 2010, am lucrat la o crama de la Jariștea, apoi am decis să merg pe cont propriu. Am luat vie în arendă, ce am putut am mai cumpărat. Vedem ce ne rezervă viitorul.

Anul trecut am organizat primul eveniment, în cadrul proiectului „Adoptă un țăran”. Ideea este că doritorii să ia parte la toate muncile din vie, cât și la cele de producere a vinului. Anul trecut am promovat doar tăierea la vie, celelalte munci nu au fost promovate, cu toate că au mai venit doritori din proprie inițiativă. Îmi doresc să promovez un alt fel de oeno turism”, ne-a spus Aurelian Lupu.

Înscrierile se fac la numărul de telefon 0766.723.713, locurile fiind limitate la 12 persoane. Vizita pe moșia lui Aurelian va avea loc în perioada 2-3 martie și nu va fi vorba doar de muncă, ci și de distracție.

„Aurelian a copilărit printre rândurile de viță de vie, petrecându-și vacanțele de vară în via părinților săi și deprinzând treptat tainele culturii viței de vie și ale vinului. Pasiunea pentru vie l-a făcut să studieze aprofundat viticultura, învățând că vinul, ca și omul, poate suferi de diferite afecțiuni. La Facultatea de la Iași a învățat care sunt condițiile cele mai bune pentru a obține un vin de cea mai bună calitate: «struguri cât mai buni, butoaie cât mai des controlate în vederea ținerii pe plin, igienă, nopți întregi de dat la teasc, deoarece fiecare soi de strugure este ca omul: o entitate, o personalitate, căreia îi trebuie evidențiate părțile bune și frumoase».

Puteți cumpăra de la Aurelian struguri de masă și vinuri obținute, prin metode tradiționale, din strugurii de vin. Vin fără adaos de stabilizanți (de culoare, de gust, împotriva depunerilor tartrice, conservanți antifermentație etc) Cei care doresc să cumpere vin pot vizita oricând gospodăria, astfel încât să vadă în ce condiții se obține vinul. Soiuri de struguri de masă: Muscat Hamburg, Chasselas d'Ore, Chasselas Rose și Coarnă Neagră. Struguri de vin: predominant Fetească Regala, Aligote, Riesling Italian, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Merlot, și foarte puțin Fetească Neagră și Tamâioasă Românească. Sortimentele de vin obținute în 2015 sunt: Fetească Regală sec, Aligote sec, cupaj (amestec) Riesling Italian - Pinot Gris demisec, Aligote demidulce și Merlot demisec”, se arată pe pagina de prezentare a evenimentului găzduit de Aurelian Lupu.

Adauga comentariu