Atenție la „neatenție”! Peste 10.000 de comercianți din Vrancea trebuie să-și schimbe casele de marcat!

Obligativitatea înlocuirii caselor de marcat, prin OUG nr.28/1999, a dat destule bătăi de cap agenților economici din Vrancea. După cum se știe, pentru societățile mari și mijlocii termenul limită a fost stabilit de lege la 1 iunie 2018 iar pentru firmele mici ultima zi de răgaz a expirat la 1 august. Cu toate acestea, poate pentru a îndulci pastila, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2018 s-a decis ca amenzile pentru nerespectarea prevederilor legale să fie aplicate de la 1 septembrie pentru companiile mari și mijlocii și 1 noiembrie pentru cele mici.  


Privind jumătatea plină a paharului, OUG nr.44 a păsuit societățile cu trei luni, timp în care toată suflarea ar fi trebuit să se doteze cu noile case de marcat, o minune a tehnologiei. Adică, dacă nu în alte domenii, în ceea ce privește controlul fiscalității suntem la zi. Noile case de marcat nu vor mai avea clasicele role de hârtie pe care sunt înregistrate operațiunile, acestea fiind înlocuite cu un cip care, al dracului, va face legătura on-line între comerciant și ANAF.


Transmiterea de date rămâne totuși o nebuloasă. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice „conectarea aparatelor de marcat la un sistem informatic și transmiterea zilnică a informațiilor se vor realiza după finalizarea procesului de implementare la nivelul tuturor utilizatorilor”.


 Asta însemnă că în Vrancea mai avem de așteptat. La data de 6 noiembrie 2018, în județul nostru au fost puse în funcțiune 2.769 de case de marcat cu jurnal electronic din 13.248 de agenți economici. Rezultă că în momentul de față 10.479 de societăți sunt pasibile de amenzi consistente.


Potrivit legii, nerespectarea termenului limită de înlocuire a caselor de marcat se pedepsește (n-am găsit altă rimă!) cu amenzi cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. Pe deasupra, societăților vinovate li se vor confisca sumele nejustificate și suspenda activitatea până la înlocuirea aparatelor. Un lucru bun este faptul că pentru prima abatere societățile vor căpăta clemență.


De pe site-ul ANAF aflăm că în momentul de față 290.834 de aparate sunt înregistrate în sistemul informativ propriu, 206.570 sunt cu identificator fiscal atribuit și 137.012 funcționează la contribuabili. „În perioada de implementare, organele de control vor desfășura doar acțiuni de tip preventiv și nu de sancționare la prima abatere”, se arată pe pagina de web a instituției.

 

 

Adauga comentariu