Atenție la ghidon, organele nu iartă! Poliția Locală vrea să bată recordul la amenzi: sancțiune de 435 lei unui tânăr biciclist de 15 ani!

Chiar înainte de vacanță, un elev din municipiu le-a adus părinților ceva inedit: o amendă în valoare de 435 de lei, aplicată de Poliția Locală Focșani în baza OG 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor. Abaterea minorului de doar 15 ani a constat în faptul că a „condus” bicicleta fără a ține mâinile pe ghidon, aspect remarcat în doi timpi și trei mișcări de echipajul de poliție și sancționat. E drept, nici tânărul nu a procedat tocmai corect, însă nici atitudinea Poliției Locale nu e tocmai una lăudabilă, în condițiile în care tot acest act normativ, la articolul 10, arată că „pentru contravențiile săvârșite de minorii care au implinit 14 ani minimul și maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate”. Mai mult, articolul 5 dă posibilitatea organelor să dea un avertisment ca sancțiune contravențională.

Tânărul a plătit amenda la scurt timp, însă totodată a mers cu părinții săi în instanță și a solicitat Judecătoriei Focșani să constate că Poliția Locală a făcut exces de zel. „Solicit anularea în totalitate a procesului verbal de contravenție, întrucât îl consider nelegal și netemeinic fiind întocmit cu încălcarea prevederilor legale privind stabilirea și aplicarea contravențiilor. Solicit restituirea sumei de 217,5 lei achitată conform dovezii de plată atașate”, se arată în acțiunea introdusă în instanță.

Totodată, aici se explică și situația pe larg: „în data de 19 iunie 2018, în jurul orei 19, mă plimbam cu bicicleta spre Crângul Petrești dinspre Focșani pe marcajul special pentru biciclete. Menționez că în momentul în care mă aflam pe marcajul special dedicat bicicletelor nu se afla alt biciclist, de asemenea nici pe trotuarul alăturat pistei nu se aflau pietoni. La un moment dat am fost oprit de un echipaj de poliție care mi-a cerut documentele pentru verificare și mi s-a comunicat faptul că voi fi amendat pentru faptul că am mers fără a ține ambele mâini pe ghidonul bicicletei.

Deși sunt minor și ar fi trebuit să mi se aplice o sancțiune în prezența părinților și să mi se aplice eventual o sancțiune cu avertisment, organele de poliție mi-au aplicat o sancțiune cu 3 puncte amendă, respectiv o amendă în cuantum de 435 lei. Le-am comunicat organelor de poliție că în general nu merg în acest fel și că în acel moment, pentru că mergeam de mai mult timp, am încercat să îmi dezmorțesc degetele întrucât erau amorțite”.

 

Adauga comentariu