Ateneul Popular din Focșani, considerat de primar o „casă de cultură de la țară”. Video

Nu era supărat primarul nostru degeaba pe consilierii care s-au opus transformării Ateneului Popular în „instituție de spectacole”. Ieri a mărturisit că este un proiect mai vechi la care chiar dumnealui se gândea intens și care abia „acum am găsit înțelegere să fie aplicat de Consiliul de Administrație al acestei instituții de cultură”. „Acum” fiind momentul în care consiliera sa personală a fost promovată la conducerea instituției de cultură. Cristi Valentin Misăilă a explicat că vrea doar binele Ateneului și nici nu se gândește să îl desființeze.

În sprijinul proiectului de modificare a statutului Ateneului, respins săptămâna trecută, primarul a chemat legea. Anume că „acest lăcaș de cultură funcționează pe baza unui act normativ care reglementează instituțiile de cultură din mediul rural. Am fi vrut să îl transformăm în instituție și companie de spectacole și concerte, pentru a desfășura activități mult mai ample. Ne trebuie un compartiment unde să angajăm profesori care să vină să facă pregătire cu aceste tinere talente. Dar aceste tinere talente, pentru a putea să le cooptăm, în mod normal ar trebui să facem o selecție a lor. Noi ne-am dorit ca prin această secție, selecția să se facă în urma unor concursuri - pe diverse discipline. În urma acestor concursuri se selectau cei mai buni, care beneficiau de gratuitate. Pentru că, dacă ne uităm la ceea ce a spus Maiorul Gheorghe Pastia în momentul în care a făcut actul de donație, a spus foarte clar: că ar trebui o sumă de 10.000 de lei pe an - dacă nu mă înșel - să fie alocată pentru burse pentru elevii eminenți. Noi am zis, nu facem această bursă. Facem o secție în care putem să îi promovăm. De ce am spus de impresariat? Pentru că îi putem promova. În acest moment, după cum bine știți, sunt foarte mulți care vin la noi și solicită finanțarea deplasărilor la diverse concursuri internaționale. Au fost foarte multe proiecte prin care am alocat bani pentru deplasarea la concursuri internaționale a copiilor talentați. De ce să avem de fiecare dată aceste solicitări, de ce să vină ei la noi, când putem să ne ducem noi în întâmpinarea lor și să îi promovăm și să îi putem ajuta să participe la cât mai multe concursuri, pentru a se face vizibili atât în țară, cât și pe plan internațional. Au profesori cu care se pregătesc în particular, dar poate sunt unii părinți care nu își permit să susțină aceste cheltuieli. În această organigramă nu avem posturi necesare. Iar cei din Corul Pastorala lucrează cu jumătate de normă, pentru că sunt posturi limitate. Organigrama poate fi modificată doar cu două treimi. Voiam să facem și dans, și muzică, inclusiv sculptură, orice tip de disciplină din cadrul acesta al culturii. Nu s-a dorit niciodată desființarea Corului Pastorala sau a Orchestrei de Cameră Unirea, s-a dorit o reașezare a valorii acestui Ateneu conform unor legi speciale care reglementează această activitate - în speță Ordonanța 21/2007, care reglementează instituțiile și companiile de teatru sau concerte, precum și pentru promovarea de activități de impresariat artistic”, a mai spus primarul.

Adevărul e acolo, și nu prea. Ateneul funcționa și funcționează în baza OUG 118/2006, care reglementează regimul juridic al înființării, organizării și desfășurării activității așezămintelor culturale. Nu se limitează însă la căminele culturale de la țară. În plus, același act normativ spune că se pot face instruiri și în această formulă - la articolul 4, alineat 2 litera c):„educația permanentă și formarea profesională continuă de interes comunitar în afara sistemelor formale de educație”.

Primarul a mai lansat ieri o „bombă”: Ateneul nostru nu este înscris în Registrul Instituțiilor de Cultură aflate la dispoziția Ministerului Culturii! Registrul se numește de fapt „Registrul artelor spectacolului”, în care sunt înscrise instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, precum și persoanele fizice titular ale atestatului de impresar artistic și persoanele juridice de drept privat care au obținut avizul de impresar artistic. Practic nu are legătură mare cu Ateneul nostru. Iar pe lista instituţiilor de spectacole sau concerte sunt 115 de nume din țară. De la noi apar Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” și Formația Corală Tradițională Pastorala”.  Una peste alta, primarul considera că este momentul zero pentru Ateneu. „Să transformă dintr-un regim de Casă de Cultură de la țară, unde se închiriază doar sălile pentru a se desfășura diverse evenimente de către diverse entități, s-o transformăm într-o instituție de spectacole. Și când spun spectacole nu mă refer la paranghelii. Spectacole înseamnă că putem avea o formație... dacă nu știți, Orchestra de Cameră funcționează pe bază de contracte de colaborare. Noi trebuie să facem programul acestei orchestre în funcție de programul colaboratorilor. Pe de altă parte, nu putem face angajări pentru a promova tinerele talente, profesori care să vină dă modeleze și să modeleze tinere talente al Municipiului Focșani. Mergem ca o Casă de Cultură de la țară în continuare”, s-a exprimat Cristi Misăilă.

Adauga comentariu