Arhivele Basarabiei sau comoara din depozitele Arhivelor Naționale

Au suferit enorm, și-au părăsit casele, pământurile, animalele și lucrurile pe care le dețineau și au fugit fie din calea armatelor, fie din teritoriul ce nu mai aparținea României. Este cazul românilor din Basarabia, Bucovina, Ținutul Herța și Cadrilater, cei care au lăsat întreg trecutul lor în urmă și au încercat să trăiască demn, la ei în țară. Acestor nefericiți, Statul Român a încercat să le ofere după 1990 o mică recompensă care să le îndulcească, cât de cât, amarul pe care-l purtau în suflet.


Prin Legile 9/1998 și 290/2003 s-a decis să li se ofere o mică compensație, dar nu se știe cât s-a  reușit deoarece problema acestor năpăstuiți nu este foarte simplă. Atunci când au fugit din calea dușmanilor, abia au reușit să-și strângă câteva haine și ceva de-ale gurii, darămite să-și mai caute actele vechi care le atestau proprietatea sau să le păstreze până la venirea unor vremuri mai bune, în care nici ei nu mai credeau.


Așa că legea le-a mai permis să aducă niște martori, dar cine mai putea fi martor dupa scurgerea atâtor decenii? Salvarea este totuși la îndemâna lor. Printr-un noroc formidabil, arhivele întocmite în vechea noastră provincie, Basarabia, au fost recuperate cu mari sacrificii de către Statul Român și adăpostite prin câteva locuri din țară. De curând, documentele au fost depuse la Serviciul Județean Ilfov al Arhivelor Nationale, adică administrații financiare ,filiale BNR, camere agricole, camere de comerț, prefecturi și tribunale.


Toate aceste fonduri arhivistice se referă la județele Balți, Cahul, Caliacra, Cernăuți, Cetatea Albă, Durostor, Hotin, Ismail, Lăpușna, Orhei, Soroca, Storojineț, Tighina și toate primăriile comunelor din aceste unități administrativ teritoriale. Este imposibil ca această bogăție documentară sa nu-i poată ajuta și să nu le poată demonstra oamenilor avutul deținut în trecut.


Chiar și cei care au fost despăgubiți într-o oarecare măsură pot încerca acum să afle mai multe  informații, date pe care să le prezinte comisiilor de specialitate. Mai mult, chiar și  aceste comisii  pot solicita verificarea tuturor persoanelor care au depus cereri de despăgubire.  Poate că în acest fel s-ar face dreptate o dată și pentru totdeauna, deoarece  bieții oameni așteaptă  de mai bine de jumătate de secol, iar răbdarea (și mai ales timpul) lor este pe sfârșite.

 

Florin DîrdalăArhivele Naționale Vrancea

 

Adauga comentariu