În „anul de grație” 2018, o sută de unități școlare din Vrancea au „privatele” la loc cu verdeață, în curtea școlii. Elevii altor șapte instituții de învățământ își desfășoară activitatea pe unde apucă: cămine culturale, case particulare sau baze sportive

Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au înaintat prefectului rapoarte privind stadiul obținerii autorizațiilor de funcționare pentru unitățile de învățământ, la nivelul județului Vrancea. Cum era de așteptat, la noi lucrurile nu merg niciodată strună, dintr-un motiv sau altul, așa cum ne arată cifrele.


Referitor la autorizațiile sanitare, din totalul celor 488 de unități de învățământ din Vrancea, au obținut autorizație doar 221 de școli și grădinițe, restul de 267 fiind obligate să își încerce norocul și mai târziu. Așa cum se regăsește în raport, în județul nostru șapte școli își desfășoară activitatea în alte spații decât cele normale pentru o instituție de învățământ, respectiv  prin baze sportive, cămine culturale, case particulare și chiar partere de blocuri. În comparație cu asta, copiii celor două instituții care funcționează în internate, trebuie să fie fericiți.


În anul de grație 2018, când economia românească bubuie de-ți sparge timpanele și când unii se gândesc să construiască baze pe lună, în Vrancea mai există o sută de școli unde grupurile sanitare sunt în exterior, ca pe vremea lui Creangă. Alte șase instituții de învățământ nu au apă potabilă, la 11 nu există utilități iar la alte două unități școlare nu sunt amenajate bazine vidanjabile. În aceeași ordine de idei, în județul nostru sunt 71 de școli și grădinițe în care actul educațional se predă „în devălmășie”, copiii înghesuindu-se într-un spațiu comun.


Pe de altă parte, la momentul în vare vorbim, 32 de instituții de învățământ se află într-un proces de reabilitare, alte trei clădiri necesitând lucrări de acest gen. În urma verificărilor, inspectorii DSP au concluzionat că o singură școală nu avea asistent medical, alta nu respecta normele pentru obținerea autorizației iar 32 de unități școlare nu aveau documentația necesară autorizării.  În ceea ce privește obținerea autorizațiilor privind securitatea la incendiu, ISU Vrancea raportează că, din totalul celor 488 de școli, numai 89 de unități școlare dețin autorizație, 114 sunt neautorizate iar 285 de instituții de învățământ nu o pot obține.

 

Adauga comentariu