Anul acesta, în Vrancea, subvențiile din agricultură vor fi acordate pentru suprafețe mai mari de teren

Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Vrancea a anunțat finalul campaniei de primire a cererilor pentru subvenții în agricultură. Odată încheiat procesul de depunere a dosarelor, sprijinul urmează să fie acordat în două tranșe: avansul – 16 0ctombrie – 30 noiembrie 2018 și plata finală – 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019.

În județul Vrancea, APIA a estimat pentru anul în curs un număr de 22.573 de cereri pentru 156.294 hectare (teren agricol și fânețe) și au fost primite 22.128 de dosare, adică 98,03% din previziuni, pentru 161.605 hectare. Specialiștii APIA au constatat că suprafețele de teren ce vor intra în programul de sprijin a crescut cu 3,4% în comparație cu anul trecut, adică cu peste 5.300 de hectare.

Creșterea suprafețelor de teren și scăderea numărului de cereri pentru sprijinul din agricultură se explică prin comasarea suprafețelor agricole în exploatații mai mari, lucru extrem de benefic pentru agricultura din România. Totodată, mărirea suprafețelor este rezultatul direct al faptului că în anii anteriori au fost mulți fermieri noi care nu au cerut subvenții și că unele primării nu au solicitat sprijin pentru că nu au încheiat în timp util contractele de concesiune pe suprafețele de pășune pe care le dețin.

„Creșterea suprafețelor la nivel județean reprezintă un beneficiu pentru fermierii care și-au depus pentru prima oară cerere unică de plată, mai ales prin valoarea subvenției pe care o vor încasa și care reprezintă un sprijin consistent în realizarea unei producții mai mari. În continuare, noi ne vom desfășura activitatea în așa fel încât fermierii din Vrancea sî își poată încasa subvențiile cuvenite, la termenele stabilite”, a declarat directorul APIA Vrancea, Ionel Partene.

La nivel național, suprafața de teren estimată pentru care urmau să fie depuse cereri a fost de 9.390.206 de hectare, însă această cifră a fost depășită cu 248.671 de hectare, înregistrându-se o creștere cu 2,65% față de anul 2017.

Adauga comentariu