Ani de student, cu emoții la... licență! Cine a stat cu spaima în sân în scandalul de la Universitatea „Spiru Haret”

În urmă cu mai bine de 10 ani, în Focșani se putea gusta viața de student în cadrul a nu mai puțin de 10 universități. Printre ele, și Universitatea „Spiru Haret” (USH), una dintre instituțiile de învățământ superior implicată în scandalul diplomelor de licență, scandal care a durat câțiva ani. Anii de studenție care păreau facili s-au transformat peste noapte într-un coșmar pentru studenți, după ce s-au trezit că diplomele nu aveau mare valoare. La noi în Focșani puțini sunt oamenii politici care menționează în CV că au trecut pragul acestei universități. La fel de adevărat este că CV-urile nu sunt considerate documente care să fie făcute publice. Cu toate acestea, nu ar fi, până la urmă, nicio rușine.

Curajoși sunt Mircea Adam - consilier județean PSD, care scrie că între 2004 - 2008 a studiat la Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității Spiru Haret. Și Lauriana Ailincuței - consilier local PSD - a urmat cursurile universitare la „Spiru”, între 91 - 96, potrivit propriului CV: „Limba și literatura engleză – limba și literatura franceză / activitate de profesor necalificat de limba engleză la Liceul Pedagogic Focșani”.

Consilierul social democrat Cătălin Ghețu scrie în CV că a făcut studii superioare de lungă durată între septembrie 2004 - iulie 2008 la Universitatea Spiru, Facultatea de Marketing și Afaceri Economice Internaționale București, diploma de licență fiind în marketing. Între timp, din 1999 și până în 2007, a lucrat la Serviciul Public de Protecția Plantelor Vrancea ca șef serviciu tehnic. Un alt ales județean cu diplomă de la USH este Norocel-Pompiliu Stroe (PNL): între 1996 - 2000 a urmat cursurile Facultății de Sociologie-Psihologie la Spiru, iar ulterior, în 2005, și-a luat licența și în teologie, la Pitești.

Scandalul USH a izbucnit însă în 2008, când a ieșit la iveală că universitatea avea acreditari pentru o programă pentru învățământ la zi, dar aceasta nu era valabila și pentru frecvența redusă, la seral sau învățământ la distanță. Acuzațiile veneau chiar de la Ministerul Educației. Un an mai târziu, în 2009, Universitatea „Spiru Haret” a fost lăsată pe dinafară în hotărârea de guvern care stabilea lista specializărilor acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu (alături de Petre Andrei). Concluzia a fost că o parte din absolvenții USH care își dăduseră licența după cursuri la frecvență redusă sau la distanță trebuie să susțină din nou examene, dacă doreau o diplomă validă. În cifre, peste 100.000 de absolvenți de la „Spiru Haret” erau obligați să dea un nou examen de licență la o altă universitate, având la dispoziție cinci ani pentru aceasta.

Tot în 2009, se vehicula că PSD i-ar putea retrage sprijinul politic ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, din cauza scandalului de la Universitatea „Spiru Haret”. Zece ani mai târziu, cine este din nou ministru al Educației?

Problema diplomelor s-a rezolvat însă în 2016, când preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare. Acum, USH spune că în 2017 a avut 80% rată de absolvire licență și peste 70% „grad de inserţie în piaţa muncii”. De aceea ne și întrebăm: unde sunt diplomele?

Adauga comentariu