Ambasada Franței din România populează râurile de munte ale Vrancei cu păstrăv indigen!

Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) va demara în perioada următoare un proiect deosebit ce are ca scop refacerea populațiilor de pește sălbatic din râurile de munte ale județului Vrancea. Este vorba de o acțiune ce va fi  cu ajutorul Ambasadei Franței în România, instituție care a decis finanțarea Proiectului „Putna – un râu, un parc natural, o echipă și o comunitate”.


„Proiectul va fi finanțat de Ambasada Franței și a fost depus în cadrul unui apel de proiecte cuprivire la consolidarea societății civile din România și a avut ca temă biodiversitatea acvatică. Noi ne-am gândit că sunt destule probleme privind cantitatea de pește din râurile montane, calitatea acestora fiind degradată în trecut din cauza rumegușului provenit de la exploatațiile forestiere și care ucidea specia de păstrăv indigen din apele de munte”, ne-a spus George Bouroș, biolog în cadrul ACDB Vrancea.


Prin repopularea apelor repezi de munte din Vrancea cu păstrăv indigen, provenit de la mai multe crescătorii din România, inițiatorii proiectului urmăresc reducerea atacurilor vidrei în crescătoriile de păstrăv din zonă dar și asigurarea hranei, în mod natural, a acestei specii.


„Ne-am gândit să venim cu soluții și în sprijinul crescătorilor de pește din zonă, cu garduri electrice și echipamente de avertizare sonoră înpotriva vidrelor, specie ihtiofagă, pentru a nu mai ataca crescătoriile. Repopulând râurile, încercăm să diminuăm conflictul între vidre și crescătorii de pește, animalele putând să-și găsească, astfel, sursa de hrană în apele de munte din județul Vrancea”, ne-a mai explicat biologul George Bouroș.


Proiectul, implementat în parteneriat cu Parcul Natural Putna Vrancea, va demara anul viitor, în aprilie, și se va desfășura pe parcursul unui an, însă va avea continuitate.

 

Adauga comentariu