Alegeri interne în USR, după sistemul Eurovision. A fost identificat „dușmanul” voturilor la europarlamentare: Cioloș!

Chiar dacă mai sunt luni bune până la alegerile europarlamentare, partidele au început deja să dea din coate. În mai 2019, printr-un sistem de reprezentare proporţională, vor fi aleşi cei 705 eurodeputaţi, așa că fiecare formațiune politică se decide în această perioadă cine pe cine trimite. Ieri, la sediul USR Vrancea au avut loc discuții în acest sens, fiind prezentat totodată și unul dintre cei care își dorește un fotoliu de europarlamentar: Virgil Petrea. La nivelul USR vor fi în total 82 candidați, din care 33 pe liste și 10 rezerve, în ordinea în care ies dintr-un Referendum intern organizat înainte de alegerile europarlamentare. Candidații au avut completă libertate când s-au înscris: a contat doar apartenența la USR și „o anumită integritate”, după cum au subliniat cei din USR Vrancea. Practic, a explicat deputatul Claudiu Năsui, membrii USR vor vota candidații convingători pe sistemul Eurovision.

Personal, susțin mai mulți oameni pentru europarlamentare, cred că va fi un test foarte mare al partidului. Dacă noi nu scoatem 10% la europarlamentare, este foarte posibil ca povestea aceasta frumoasă, a unui partid de la firul ierbii, care se ridică împotriva sistemului, a acestui David împotriva lui Goliat, să se oprească. Pentru că lumea o să zică: „uitați, s-au prăbușit, a fost doar o chestie de moment atunci în 2016 și gata”. Noi acum, practic, jucăm în continuare. Dacă noi suntem cel puțin la 10%, adică cât am avut în 2016, de acolo suntem validați ca un jucător în fața electoratului. Ca un potențial competitor. Pentru că mulți oameni, de exemplu în Sectorul 1, în București, au fost la muche să iasă. Și mulți nu au votat candidatul USR pentru că li s-a părut că nu este un vot util, că își pierd votul. Că într-un sistem de primar într-un singur tur îți pierzi votul. Ei bine, dacă noi reușim să ne validăm, să fim credibili în fața electoratului, oamenii nu o să mai aibă impresia că își pierd votul către noi, dimpotrivă. Poate îl consideră util către noi și îl pierd către alții.

De aceea îl susțin foarte mult pe Virgil la aceste alegeri interne, mai susțin oameni, pentru că trebuie să avem capi de liste care trebuie să îi facă față unuia ca (Dacian) Cioloș. Trebuie să recunoaștem că suntem pe o nișă în care o să concurăm direct cu ei și trebuie să avem oamenii noștri cu greutate. Din câte știu, Virgil este un om care a trăit o bună parte din viață în străinătate și care este deosebit de bine pregătit, mai ales în domeniul finanțelor. Cred că ai fi de un real folos în Parlamentul European”, a subliniat deputatul Năsui.

Vizavi de influența pe care ar putea-o avea un membru sau altul, deputatul a arătat că fiecare are deplină libertate la vot. „Oamenii nu sunt oi. Dacă e o filială mare, cu 200 de oameni, nu înseamnă că toți votează cum le spune președintele sau un anumit influencer. Eu îl susțin și pe Virgil, dar îmi plac și alți oameni. Dar am șapte voturi, cu punctaje diferite, e un sistem Eurovision. Fiecare membru are șapte voturi: primul vot are 9 puncte, următorul mai puține, până la al șaptelea vot, care are cele mai puține. Am adoptat acest sistem de vot pentru că acum este relevant locul pe liste. Una este să fii pe locul I, alta este să fii pe locul V. Și atunci trebuiau clarificate aceste lucruri, să avem o șansă mare, o ierarhie și să avem un rezultat bun. Dar un om ca Virgil este o întruchipare a tânărului în politică: e foarte bun, a demonstrat calitățile sale”, consideră Claudiu Năsui.

Virgil Petrea nu și-a prezentat un program concret, dar a lăudat alegerile democratice din interiorul USR. „Această campanie ne dă ocazia să ne expunem ideile în fața membrilor. Din această cauză eu sunt la începutul unui mic turneu: în această săptămână voi ajunge în mai multe județe în regiunea Moldovei dar și în mai multe filiale din sectoarele Bucureștiului. Vreau să particip la această acțiune de pionierat, pe care o reprezintă alegerile europarlamentare. Suntem într-un moment important în Europa, mai ales prin prisma euroscepticismului, care este tot mai prezent în statele membre, în special în Europa de Est și de Sud. Trebuie să aducem o contrapondere la acest scepticism, trebuie să arătăm care sunt beneficiile apartenenței la construcția europeană”, a precizat Virgil Petrea.

Adauga comentariu