Acuzații la Primăria Măicănești. Unei familii i-au fost „înghițite” sute de metri pătrați de teren într-un alt titlu de proprietate. Ce spune primarul

Au plătit zeci de ani impozit pentru un teren, pentru a afla anul trecut că, de fapt, o parte din acea suprafață apare și pe titlul de proprietate al altcuiva. Este situația unei familii din Focșani și, din câte ne-au povestit, nu au găsit înțelegere la autoritățile locale din Măicănești, unde este amplasat terenul, așa că au mers mai departe. Cu legea și dreptatea în mână nu au rezolvat însă nimic și au ajuns inevitabil, la proces. Și aici însă au fost amânați cu vorba.

23 de ani am plătit impozit și rentă viageră pentru acel teren, l-am avut dat în arendă, se cultiva grâu. În mai 2018 am vrut să vindem terenul și așa am aflat de suprapunere. De ce nu m-au scăzut cu acea suprafață, de ce am plătit atâția ani? Iar prima dată m-au luat la mișto (cei de la primărie - n.r.)”, ne povestește doamna Pascu. Arenda merge însă înainte, dar și problemele.

Nu a vrut și nu vrea în continuare decât dreptul familiei. Ca bucata aceea de teren să le aparțină cu adevărat. Și atunci au început periplul prin instituții. Familia Pascu a ajuns la OCPI, la Prefectură, la Parchet. Toți spun același lucru: terenul este al dumnealor, iar soluția este atribuirea unei alte suprafețe de teren de către Comisia Locală.

În schimb, doamna Pascu ne-a spus că lor li s-a oferit un teren în schimb, într-o zonă neproductivă. Însă, chiar dacă aparent primarul cunoaște situația - mai ales că au existat și cercetări la parchet - Costel Necula a ridicat din umeri.

Primarul de la Măicănești ne-a spus că nu știe să fie multe procese pe fond funciar în care să fie implicată instituția pe care o conduce. Cu toate acestea, a ținut să ne asigure că nu știe cine este familia Pascu și ce problemă au aceștia, dar că în niciun caz nu ține de autoritățile locale. „Dacă e la proces, eu ce să zic? Nu știu, or fi. Dacă sunt la proces la instanță... nu pot să știu. Mai ales dacă spuneți că sunt dubluri, procesele verbale de punere în posesie sunt făcute de OCOT, de topometriști. Nu scrie primăria procesul verbal. Ei scriu tarlaua, parcela... ce să facă primăria? Doar instanța poate hotărî”, ne-a spus primarul de la Măicănești.

Iar când l-am întrebat dacă sunt în comună terenuri disponibile, aproape a știut răspunsul „dacă este să fie (o soluție în instanță - n.r.), se găsește o suprafață de teren, dar tot prin OCOT se face posesia. Tot un topometrist face proces verbal de punere în posesie”, ne-a asigurat primarul Necula.

Situația a fost sintetizată în rezoluția dată la parchet. Procurorii au dat o soluție de clasare în martie anul acesta, în rezoluție reținându-se că reclamanții - familia Pascu „nu doresc reclamarea vreunei persoane pentru săvârșirea vreunei infracțiuni, ci doresc ca autoritățile locale să procedeze la eliminarea suprapunerii suprafeței”.

„În luna noiembrie 1994 a fost emis titlul de proprietate pentru numitul Pascu I. Zamfir, pentru o suprafață de 2,65 ha, care include în tarlaua 85, parcela 418, suprafața de 2,50 ha arabil în extravilanul comunei Măicănești. De asemenea, în luna aprilie 1995 a fost emis titlul de proprietate pentru numitul M.Ș, pentru o suprafață de 1,50 ha teren arabil extravilan, dintre care 0,75 ha este situat în tarlaua 85, parcela 418, din extravilanul comunei Măicănești. Așadar, suprafața de 0,75 ha este situată în același amplasament cu cea de 2,50 ha, evidențiată în titlul de proprietate emis pentru Pascu Zamfir. ...OCPI Vrancea a apreciat (în august 2018 - n.r.) că eliminarea suprapunerii suprafeței de 7.500 mp teren arabil extravilan înscrisă în titlurile de proprietate se poate realiza prin compensarea celei înscrise în titlul de proprietate emis pe numele numitului M.Ș. într-un amplasament aflat la dispoziția Comisiei Locale pentru reconstituirea dreptului de proprietate din cadrul Primăriei Măicănești”.

Adauga comentariu