ACDB - încă o șansă pentru protejarea faunei sălbatice din pădurile României!

Asociația pentru Conservarea Diversității Bilogice (ACDB) au demarat un nou proiect care se va desfășura pe o perioadă de cinci luni. În sine, „Împreună pentru salvarea animalelor sălbatice – împreună pentru arii protejate” nu este un proiect de o noutate absolută, referindu-ne la ceea ce își propune în esență: protejarea faunei sălbatice. Elementul de noutate stă în faptul că, de data aceasta, ACDB va reuni mai multe administrații de parcuri din România.


Concret, direcțiile de administrare a parcurilor naționale Ceahlău, Vînători Neamț și Putna-Vrancea vor colabora, într-un efort comun, pentru protejarea faunei din pădurile României. „În fiecare localitate în care se află o administrație de parc vom organiza câte o sesiune de instruire a rangerilor acestor adminstrații, tocmai pentru ca aceștia să transmită mai departe către comunitățile din care fac parte informațiile necesare pentru preluarea din natură a unui animal cu probleme”, ne-a spus președintele ACDB, Cosmin Stîngă.


Pe lângă partea teoretică, dacă ne putem exprima așa, adică implicarea comunităților locale prin cea a administrațiilor de parcuri pentru salvarea animalelor sălbatice aflate în dificultate, există și una practică. Este vorba de îmbunătățirea spațiilor de cazare pe perioada iernii, în special pentru păsările migratoare și animalele mici. „Acest lucru ar fi posibil prin amenajarea unui modul, unui container, care să asigure condiții de temperatură optimă pentru păsările migratoare, în special”, ne-a mai explicat Cosmin Stîngă.


Proiectul „Împreună pentru salvarea animalelor sălbaice – împreună pentru arii protejate” este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. În cei 16 ani de activitate, voluntarii ACDB au derulat mai multe proiecte urmărind printre altele menținerea unor populații sănătoase de urs, lup, râs, vidra și pisică sălbatică în mediul natural, prezervarea ariilor protejate și salvarea animalelor sălbatice rănite sau bolnave și eliberarea lor în ,mediul natural. Din anul 2010, ACDB este custodele ariei naturale protejate Lunca Siretului Inferior iar din 2016 a luat în custodie și ariile protejate Sovejași Râul Putna.

 

Foto credit: ACDB

 

Adauga comentariu