Accident de muncă soldat cu moartea unui bărbat din Tulnici, de doi ani în instanță. Trei inculpați judecați pentru ucidere din culpă

Mai bine de trei ani au trecut de când un bărbat de 50 de ani din Tulnici și-a pierdut viața în urma unui accident de muncă, în timp ce dosarul este în instanță din vara lui 2017 cu trei inculpați trimiși în judecată, însă aceștia nu au fost nici măcar audiați. În septembrie 2015, doi localnici din Tulnici încărcau într-o remorcă deșeuri rezultate de la un gater, iar unul dintre aceștia a fost lovit, a căzut de la 3 metri și a suferit răni grave. Bărbatul a fost transportat cu o ambulanță la spital, unde a primit îngrijiri medicale, apoi a fost transferat la Spitalul Fundeni, iar de acolo la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din capitală, unde a mai trăit 20 de zile. Pe fond, judecata cauzei a început abia în septembrie 2018, toți trei inculpații fiind acuzați de ucidere din culpă: doi administratori și șoferul unui ifron.

Procurorii s-au sesizat chiar în ziua incidentului, pe 9 septembrie 2015, cercetările fiind începute pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și vătămare corporală din culpă. Câteva zile mai târziu, fiica părții vătămate a făcut la rândul său plângere. Numai că pe 29 procurorii au dispus schimbarea încadrării: partea vătămată decedase în spital la București, astfel încât s-au început cercetările pentru ucidere din culpă. În mai 2017 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de cei trei inculpați. Ulterior, luni mai târziu, anchetatorii rețineau că cei trei inculpați au recunoscut parțial faptele. Mai mult decât, șoferul ifronului ar fi încercat „să inducă în eroare organele de urmărire penală cu privire la desfășurarea evenimentelor”.

Totodată, în rechizitoriu se face referire și la un alt aspect, consemnat inițial de medici. În ceea ce privește starea de ebrietate a victimei și a colegului, reținută inițial de medicii legiști mai mult ca o opinie personală, fără alte probe în acest sens, procurorul a concluzionat că „din materialul probator nu se poate stabili indubitabil că au consumat băuturi alcoolice de vreme ce nu au fost testate cu aparatul alcooltest și nu li s-au recoltat probe de sânge”.

Când a ajuns în instanță, dosarul avea trei inculpați: Neculaie Miron - ucidere din culpă, șoferul care a condus ifronul în septembrie 2015. S-a reținut că aceasta nu avea autorizație ISCIR pentru a opera un astfel de utilaj, dar a acceptat dispoziția administratorului Vag Exploforest de a încărca cu deșeuri mașina și, din culpă, a lovit persoana vătămată cu încărcătura de deșeuri, determinând căderea acesteia de la înălțime. „Legătura de cauzalitate dintre lovirea persoanei vătămate cu încărcătura de deșeuri și decesul acesteia rezultă din concluziile raportului de expertiză medico legală”, se arată în rechizitoriu.

Al doilea inculpat, Vasile Frăsin - administrator al Camy&Ana Trans și cel care avea atribuții pe linia respectării normelor de sănătate și securitate în muncă, trimis în judecată pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă. În privința acestuia s-a reținut că nu a luat măsurile de securitate, „cu consecința creării unui accident de muncă, al căruia factor declanșator a fost reprezentată de acțiunea inculpatului Miron Neculaie, rezultând decesul persoanei vătămate”. Procurorul de caz a și explicat cum putea fi evitată tragedia: „dacă ar fi fost adoptată o metodă de încărcare prin care să se evite pericolul de accidentare, dacă aceștia ar fi fost instruiți, dacă inculpatul i-ar fi supravegheat, atunci nu s-ar fi creat premisa producerii accidentului de muncă, ce a avut ca finalitate decesul persoanei vătămate”.

Al treilea inculpat, Relu Aguridă, este administrator al Vag Exploforest, fiind acuzat că nu a luat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă „cu consecința creării unui pericol iminent de producere a unui accident de muncă, al cărui factor declanșator a fost reprezentat de acțiunea inculpatului Miron Neculaie”. Și în cazul acestuia acuzațiile sunt de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă.

Ziua nefastă a fost 9 septembrie 2015, când victima și un alt localnic din Tulnici au fost luați de Frăsin la gaterul Vag Exploforest, cu instrucțiuni clare „să încarce cu deșeuri tirul și semiremorca”. Aceasta pentru că între firmele celor doi dintre inculpați exista un contract încă din 2014, care presupunea preluarea deșeurilor rezultate din obținerea cherestelei a Vag Exploforest. „În contractul încheiat nu erau stabilite metoda de încărcare și nici obligațiile părților privind această activitate, verbal stabilindu-se ca inculpatul Frasin să se ocupe de aranjarea deșeurilor în semiremorcă, acestea fiind ridicate cu un ifron la care erau montate lame de stivuitor”, se arată în rechizitoriu. Procurorii mai spun că Frăsin a plecat de la fața locului pentru a rezolva „unele probleme personale, deși ar fi trebuit să îi supravegheze pe cei doi muncitori. ... Lucrătorul care a primit dispoziție din partea inculpatului Relu Aguridă să realizeze încărcarea deșeurilor în semiremorcă era inculpatul Neculaie Miron. După deversarea deșeurilor în semiremorcă, acestea erau așezate de Țuțoiu Fănică... inculpatul Neculaie Miron folosea ifronul pentru alimentarea gaterului cu bușteni, acesta revenind cu un alt transport după aranjarea deșeurilor aduse anterior”.

În rechizitoriu se arată și concluziile inspectorilor ITM: „deserventul utilajului de încărcare nu a avut instruire suficientă și adecvată privind securitatea și sănătatea în muncă, neavând fișa individuală de instruire și instruirea efectuată în mod adecvat la data producerii evenimentului. Totodată, numiții Țuțoiu Fănică și Strătănoiu Ion nu au fost instruiți de către Vag Exploforest privind riscurile existente la nivelul societății precum și măsurile de prevenire și de protecție stabilite”. 

Procesul s-a judecat de două ori pe cameră preliminară, după ce inițial, în instanță s-a dispus „excluderea din probele administrate în cursul urmăririi penale a procesului verbal de cercetare la faţa locului din data de 09.09.2017, care nu este semnat de către tehnicianul criminalist şi a procesului verbal din data de 30.05.2017, care nu este semnat de către organul de cercetare penală”. Ulterior, în februarie anul trecut, toate cererile și excepțiile au fost respinse, iar peste câteva luni a început judecata pe fond. 

Adauga comentariu