Abia a căzut la înțelegere cu avocații, că ministrului Tudorel Toader i se pregătește altă „surpriză”: grefierii vrânceni amenință cu proteste!

Grefierii vrânceni avertizează că în orice moment se poate ajunge la mișcări de protest, chiar până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete, dacă Ministerul Justiției continuă să ignore problemele cu care se confruntă. Din ceea ce au comunicat reprezentanții sindicali, nu este vorba doar de nemulțumiri salariale. Personalul auxiliar de specialitate și conex atrage atenția că își desfășoară activitatea cu schemele subdimensionate, motiv pentru care se lucrează la foc continuu, dar și că nu au parte de condiții decente de muncă, iar siguranța și sănătatea sunt vorbe în vânt.

Sindicatul Dreptatea Vrancea, având reprezentativitate la nivelul Tribunalului Vrancea, Judecătoriilor Focşani, Adjud şi Panciu, îşi exprimă nemulţumirea cu privire la salariile personalului  auxiliar de specialitate și conex din instanțe care au fost greșit calculate la momentul elaborării legii salarizării. Suntem singura categorie profesională al cărui salariu net nu a fost majorat cu procentul de 25% astfel cum s-a prevăzut în legea salarizării, cuantumul total al sporurilor la care este îndreptățit personalul auxiliar de specialitate și conex, în conformitate cu dispozițiile legii salarizării, este acordat diferențiat de către angajatori. Modul eronat de calcul al salariilor de bază pentru categoria noastră profesională a fost recunoscut, atât prin decizii administrative, cât și, în paralel, prin hotărâri judecătorești, definitive, Guvernul însă refuză o intervenție legislativă pentru corectarea coeficienților din grilă”, explică președintele organizației sindicale, George Pârvu, legat de salarizare.

La nivel național, cifrele sunt îngrijorătoare: întreaga categorie profesională este compusă din peste 8.000 de persoane, „iar de pensie nu ajung să se bucure decât câteva sute de grefieri, restul, fie decedează în activitate, fie la câteva luni după ce ating pragul de vârstă instituit de lege pentru pensionare. Activitatea desfășurată de grefieri în instanțe și parchete este supusă unei uzuri psihice, dar mai ales fizice, și ne referim aici la anticele mașini de scris cu o greutate medie de peste 6 kg și care au fost cărate efectiv pe brațe de aceștia, dublate de zecile și sutele de volume ale dosarelor de urmărire penală și miile de dosare aflate pe rolurile instanțelor, care au avut onoarea să fie cărate în cărucioare abia în ultimii 5-10 ani… Iar, în ultima perioadă de programe statistice și de înregistrare a ședințelor de judecată. Și urmează dosarul electronic, anunțat de ministrul justiției. Ca să nu mai vorbim de condițiile în care își desfășoară activitatea și care nu corespund din punct de vedere al sănătății și securității în muncă sau despre lipsa arhivelor și nivelul ridicat de bacterii și modul în care sunt depozitate dosarele „manipulate”… tot de grefieri, fie ai arhivari, registratori sau de ședință”, după cum se arată într-un comunicat de presă.

În același document se explică însă și fața mai puțin văzută a acestei părți din domeniul justiției:

Adauga comentariu