75.000 de lei pentru servicii de proiectare la Cimitirul Nordic. Direcția de Dezvoltare spune că are locuri suficiente de „cazare”, însă condițiile lasă de dorit

Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani se pregătește să primenească Cimitirul Nordic din municipiu, unde lucrări se tot fac pe hârtie, anual. De această dată, instituția din subordinea Consiliului Local Focșani a scos la licitație un contract pentru „Servicii de proiectare cu respectarea cerințelor din caietul de sarcini la obiectivul de investiții Sistematizare Verticală, Împrejmuire și Iluminat Public Cimitir Nordic”, valoarea estimată fiind 79.500 lei. Criteriul de atribuire este, firește, prețul cel mai scăzut, însă mai este timp de calcule până pe 26 iulie când se va încheia licitația.

Din tema de proiectare „revizuită” aflăm că Cimitirul Nordica are „circa” 5.400 morminte, iar alte „circa” 70 ar fi disponibile. Nu am înțeles care e treaba cu acest „circa”, posibil ca domnul Costel (jurist) Dochioiu să fi băut apă după domnul Nicușor Titi (jurist) Statache, directorul Parking. Numai la dumnealui mai auzisem de aproximativ „nuștiucâte” locuri de parcare, de parcă am face estimări în mililitri sau centilitri, fără a avea în vedere un anumit patrimoniu bazat pe o anumită suprafață. Cert ar fi că suprafața totală construită - înregistrată în inventarul DDSP este de 74.130 mp, respectiv 76.384 metri pătrați măsurați în teren.

Cu „circa” 70 locuri libere, în tema de proiectare se arată că „Cimitirul Nordic acoperă necesitățile municipiului Focșani”. Mai aflăm și câteva date istorice despre acest așezământ cu liniște și verdeață, plus că avem ceva monumente istorice pe aici, cu care am putea să ne mândrim.

În vederea reabilitării Cimitirului Nordic a fost executat în anul 2015 de către  Biroul de proiectare SC VINCENDUL SRL din Focșani un proiect care a avut denumirea „Sistematizare Verticală, Împrejmuire și Iluminat Public Cimitir Nordic”. Proiectul 2015 a fost predat fără a avea în cuprins toate lucrările de reparații care se impuneau, deoarece din tema de proiectare de la acel moment au lipsit Studiul Topografic și Ridicarea topografică a terenului, cu utilitățile aferente. Ca atare nici cantitățile de lucrări care au stat la baza evaluărilor economice din acel proiect nu au avut un fundament corect și complet”, se arată în documentul din spatele licitației.

Proiectul va cuprinde următoarele lucrări: elaborarea studiului geotehnic; proiect de desființare clădire existentă sediu administrativ, inclusiv liste de cantități de lucrări, devize economice și  caiete de sarcini; proiect clădire nouă pentru sediul administrativ, pe amplasamentul sediului existent, cu încorporarea grupurilor sanitare existente (construite în 2016), inclusiv a listelor de cantități de lucrări, a caietelor de sarcini, a breviarelor de calcul pe specialități și a măsurilor de urmărire a comportării în timp a construcțiilor”, se mai precizează în document. Tot de aici aflăm cum însă stă situația „în teren”: groaznic!

Adauga comentariu