33 de femei au fost exploatate sexual în 2017, iar 22 minore au fost victime ale traficului de persoane. Autoritățile fac comisii, nu caută soluții

Vrancea are o statistică îngrijorătoare privind traficul de persoane: numărul persoanelor traficate a crescut față de 2016, iar la această oră ne aflăm pe locul 7 din țară ca județ de proveniență a victimelor - după Dolj, Iași, Sibiu, Galați, Prahova și Neamț. În anul 2017 au fost identificate 34 de victime  ale traficului de persoane, dintre care 22 minore. Cu mențiunea că aceasta este doar o cifră oficială, în spatele căreia adevărul este cu siguranță unul mult mai crunt. În 2016 au fost raportate oficial 24 de victime, iar anul acesta cele mai multe victime ale traficului de persoane sunt minorele: 22. Potrivit Centrului Regional Galați din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, anul trecut au fost exploatate sexual 33 de femei, cele mai multe din mediul rural: 21. Statistic, a fost analizat și nivelul de studii: cele mai multe victime aveau doar studii gimnaziale, șapte - liceul, iar cinci aveau studii primare. Toate aceste date au fost făcute publice azi, în cadrul unei ședințe a echipei interinstituționale de prevenire și combatere a traficului de persoane constituite la nivelul județului Vrancea. Discuții despre cauzele probabile, dar fără soluții concrete.

Societatea este vinovată: „carenţele educaţionale și lipsa de informare, lipsa oportunităţilor de angajare potrivit așteptărilor individuale în mediul de rezidenţă, lipsa unor valori sociale, familii disfuncţionale, dorinţa de a scăpa de un mediu abuziv sau neglijent”, se arată într-o informare. Echipa interinstituțională s-a plâns și de dificultățile întâmpinate și s-a felicitat reciproc pentru campanii, care nu par a avea mare impact, dacă ne uităm pe cifre. Dar, intențiile contează. Și gândurile bune. „A fost susținută de către participanți necesitatea implementării unor campanii de prevenire comune cu instituții care vin în contact cu persoane aflate în situații de risc pe linia traficului de persoane, în acest sens manifestându-se disponibilitatea reprezentanților instituțiilor participante la ședință de a sprijini inițiativa și de a o promova la nivelul acestora”, se mai arată în comunicarea Prefecturii Vrancea. În acest moment, în județ se află în derulare o singură campanie de prevenire, unde sunt implicate mai multe instituții - Centrul Regional Galaţi din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea și Inspectoratul Școlar Vrancea. Nu aplicată pe traficul de persoane, ci pe infracțiunile întâlnite în rândul tinerilor: „Știi cine sunt prietenii tăi?”.  

Adauga comentariu