30 de ani de libertate

În curând se împlinesc 30 de ani de la Revoluție. Știri de Focșani își propune ca în această perioadă să aducă la lumină câteva amintiri din acele vremuri tulburi. Am stat de vorbă cu familiile vrâncenilor care și-au pierdut viața în decembrie 1989, cu cei răniți, dar și cu cei care pot povesti Revoluția, pentru că au fost acolo. Revoluția a mai fost povestită - la cald, dar și în anii care au trecut de atunci.

În zilele următoare vom face cunoscute mărturiile pe care le-am strâns, în semn de omagiu pentru cei care au luptat la Revoluție. Prima parte este însă astăzi, un material semnat de un profesor de istorie, membru al Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniților, și Urmașii celor Decedați în Revoluția din Decembrie 1989. 

Acum 30 de ani, România devenea ultima țară din fostul Bloc Sovietic care își câștiga libertatea. Dar, spre deosebire de vecinii săi - Polonia, Ungaria, Germania de Est, fosta Cehoslovacia și Bulgaria - drumul său spre democrație a fost unul însângerat. Revoluția Anticomunistă din România a început pe 16 decembrie 1989, odată cu opoziția enoriașilor împotriva autorităților comuniste de a-l evacua pe pastorul evanghelic Lászlo Tőkés din Timișoara. În orașul de pe Bega, s-a auzit primul strigăt „Jos cu Ceaușescu”.

Spiritul revoluționar a durat câteva zile și a dus la condamnarea, și mai apoi la executarea dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale. Flacăra revoluției aprinsă la Timișoara, care în data de 20 Decembrie a devenit primul oraș liber de comunism, s-a răspândit rapid în întreaga țară. Pe 21 Decembrie, în București, dictatorul Nicolae Ceaușescu a decis să țină un discurs pentru a-și demonstra puterea. La sugestia comitetului de partid din Capitală, Ceaușescu a organizat o mare adunare populară, ca să-i convingă pe bucureșteni că cei care au ieșit în stradă la Timișoara erau niște huligani și nimic mai mult.

În după-amiaza zilei de 21 Decembrie, Piața Universității a devenit un adevărat teatru de luptă împotriva lui Ceaușescu. Revolta a culminat cu acțiunea sângeroasă pornită după ora 23.00, când armata a deschis focul contra demonstranților, iar baricada de la Intercontinental a fost spulberată de tancuri. Bilanțul masacrului din noaptea de 21 spre 22 decembrie a fost de 49 de oameni morți, 463 au fost răniți, iar peste 700 au ajuns în arestul de la Miliția Capitalei și închisoarea Jilava în acea noapte.

În dimineața zilei de 22 decembrie bucureștenii au ocupat centrul Capitalei, făcând astfel inofensivă Armata, care prin comandanții ei au hotărât să treacă de partea manifestanților. Părăsit de Armată și Securitate, Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena, au fost nevoiți să fugă din sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, cu un elicopter.

În municipiul Focșani, la fel ca în toate celelalte orașe din România, cetățenii au ieșit în stradă în ziua de 22 Decembrie 1989, să demonstreze împotriva regimului și a dictatorului Ceaușescu. Revoluționarii au ocupat Comitetul Județean de Partid și alte instituții importante din oraș. Puterea a fost preluată de Comitetul Județean de Salvare Națională, condus de disidentul focșănean, poetul Liviu Ioan-Stoiciu.

În rândul Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniților, și Urmașii celor Decedați în Revoluția din decembrie 1989 – Focșani, sunt în prezent membri care dețin calitatea de urmaș erou martir, rănit, sau luptător. Ei sunt o mică parte din vrâncenii care în acele zile memorabile s-au implicat în acțiuni revoluționare acolo unde se aflau: la Timișoara, București, sau aici la Focșani.

Menționăm doar pe câțiva dinte aceștia: Marian Tăbăcaru - care a fost grav rănit la Timișoara, unde se afla cu familia, în acea perioadă; Nicoleta Constantinescu, Vasile Țurcanu, Mihaela Ciurciumel și Toader Adrian, revoluționari care au fost răniți prin împușcare apărând Televiziunea; Marian Cojocariu, Laurențiu Bercuș și Gheorghe Marian, răniți în masacrul de la Aeroportul Otopeni, din dimineața zilei de 23 decembrie 1989; Constantin V. Mîndroiu, care a făcut parte din primul Comitet Județean de Salvare Națională din Vrancea. Toți fac parte din generația care a îngenunchiat comunismul în decembrie 1989.

Anul acesta, membrii Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniților, și Urmașii celor Decedați în Revoluția din decembrie 1989 – Focșani, vor participa la manifestările organizate cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Vineri, 20 decembrie 2019, ora 10.00, membrii asociației vor fi prezenți la depunerea de coroane la monumentul eroilor revoluție din Piața Unirii, ridicat în memoria celor 10 tineri eroi martiri vrânceni: Ghinea Dorinel, Silvestru Jim, Voicu Nicolae, Milea Dumitru, Crețu Florin, Catană Marin, Dănăilă Gabi, Apostolie Vasile, Buruiană Valentin și Budescu Dumitru”.

Sorin Pantelimon

Adauga comentariu