30 de ani de la Revoluție. Disensiuni între cele două asociații de revoluționari din municipiu, care au ajuns până la acuzații destul de grave. Totul de la câteva plachete pe care le va oferi Primăria Focșani

Adrian Toader, președintele Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniților și Urmașii celor Decedați în Revoluția din Decembrie 1989, ne-a contactat la redacție pentru un drept la replică legat de anumite afirmații care îl vizează. Totul a plecat de la decizia luată în Consiliul Local Focșani de a le acorda distincții revoluționarilor din această asociație, urmată de o a doua, similară, de a-i recompensa și pe membrii Asociației Revoluționarilor din Decembrie 1989. Când a fost luată această a doua hotărâre în CL Focșani într-adevăr au fost făcute câteva discuții de către Costică Trandafir.  

Am vrut doar să li se acorde o distincție la 30 de ani de la Revoluție eroilor martiri, răniților și luptătorilor din cadrul Asociației noastre și a fost pentru prima oară când am solicitat așa ceva autorităților locale sau județene. Vreau să subliniez de la început că este vorba doar de comemorare, nu de voința cuiva.

Asociația noastră a făcut în iulie o cerere către Consiliul Județean Vrancea pentru acordarea de distincții, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluție. Am fost refuzați, deoarece nu erau prevăzuți bani la buget, iar apoi am făcut o cerere similară la Primăria Focșani, unde am avut sprijin și ni s-a spus să depunem o listă cu membrii Asociației, ceea ce am și făcut.

Proiectul a fost votat în Consiliul Local Focșani, moment în care ne-am trezit în mijlocul unui scandal. Domnul viceprimar Marius Iorga a spus că mai există și o a doua Asociație de revoluționari și a propus să li se acorde și dumnealor distincții. Nu am avut nimic împotrivă, mie nu îmi e rușine sau teamă. Noi vineri ne ducem la București, în dosarul Revoluției, unde suntem părți civile, nu avem nimic de ascuns. Imaginați-vă că nouă ne-au luat primele declarații pe patul de spital.

Numai că la următoarea ședință a Consiliului Local, când a fost votat al doilea proiect, am fost jignit atât eu cât și ceilalți membri ai Asociației. Am fost prezent în sală împreună cu Cornel Chelaru, iar când s-a discutat acel proiect, s-a ridicat domnul Trandafir și a zis că nu este normal ca cei din altă localitate să ia distincții de la Primăria Focșani. Chiar a afirmat că am încălcat legea și am adus în Asociație persoane din alte localități. Eu zic atât: dacă are probe, să le aducă. Eu într-adevăr am luat certificat, și nu scrie unde am luptat, scrie locul nașterii. Dacă ne uităm pe listă, doar doi sunt din afara Focșaniului, din cei 10. Însă toți sunt vrânceni. Acum ce ar însemna, că Jim Silvestru, mort în Revoluție, nu merită o distincție, deoarece a locuit în Panciu?

În ceea ce mă privește, am fost rănit în București, însă din 1994 locuiesc în Focșani, plătesc taxe aici. Am domiciliul în Focșani, iar Asociația are sediul aici. Asociația a fost înființată în 1991, eu sunt membru din 1996, iar președinte am fost ales în 2015. Am fost votat și vicepreședinte în urmă cu mai mulți ani. Am mai fost acuzat că eu, ca președinte al Asociației, dau certificate de revoluționar cui vreau și că cer bani ca să îi înscriu pe cei care vor să fie membri. Păi să vă spun că toate deplasările le suport din banii mei, cotizațiile merg la întreținerea spațiului și cheltuielile care mai sunt, nu iau un ban pentru mine. Așa că îl rog pe domnul Trandafir să vină cu probe sau să își prezinte scuze publice”, a transmis Adrian Toader, președintele Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniților și Urmașii celor Decedați în Revoluția din Decembrie 1989.

Comentarii

Penteliuc Mircea

27.11.2019 13:55

Luptator

Penteliuc Mircea

27.11.2019 13:59

Ce contează unde e rănit ,a luptat pentru o cauză ,toată tara in orașele judetene s-a luptat pentru o viată liberă. Respect domnule Adrian .

mirica a gheorghe

27.11.2019 17:15
si ceva stai nui nevoie sa te duci nicaierii nu mai lua cotizatii la revolutionarii vrei sa fi sef smecher dute invirtindute semneaza MIRICA A GHEORGHE FRONTUL DEMOCRAT ROMAN CAUTA SPONSORII SATI DEA BANII SA TE PLIMBII 

Adauga comentariu