15 ani de la tragedia de la Mihăilești. Președintele BEJ Vrancea este același judecător care i-a condamnat pe cei trei inculpați. Reconstituirea incidentului a fost realizată câțiva ani mai târziu de Carmen Avram, candidat la alegerile de duminică. Video

24 mai. Astăzi s-au împlinit 15 ani de la tragedia de la Mihăilești, când un camion încărcat cu îngrășământ a explodat și a ucis 18 persoane: pompieri, ziariști, localnici și participanți la trafic. Ancheta demarată în acest caz a fost finalizată cu trei inculpați trimiși în judecată: directorul SC Mihtrans Com SRL, al SC Neytransport SRL și cel al Combinatului Doljchim. La scurt, timp, dosarul a ajuns de la Judecătoria Buzău la Judecătoria Focșani, unde cei trei inculpați au fost condamnați la pedepse cu închisoare. În apel, cei trei au fost achitați, însă soluția finală a fost dată la Curtea de Apel Galați, instanță care a menținut pedeapsa stabilită inițial de judecătorul de la fond: nimeni alta decât Măndica Badiu, președinta BEJ Vrancea la alegerile europarlamentare din acest an.

La aceste alegeri, unul dintre candidați este persoana care, după zece ani de la dezastrul provocat la Mihăilești, a realizat un reportaj cutremurător. O reconstituire a evenimentelor care s-au succedat în acea zi, cu mărturii ale supraviețuitorilor și ale familiilor celor care și-au pierdut viața a fost realizată de Carmen Avram, în cadrul emisiunii „În premieră”. Materialul complet, aici.

De atunci, Inspectoratele pentru Situații de Urgență din țară au preluat un fragment și l-au publicat, în memoria colegilor care și-au pierdut viața la datorie, precum și a tuturor celor pentru care după explozia de la Mihăilești nu a mai existat nimic.

Ancheta, după cum am arătat, s-a finalizat cu trei inculpați trimiși în judecată. Dosarul a ajuns pe masa judecătorului Măndica Badiu la începutul anului 2005: 18 volume, fiecare cu câteva sute de pagini, sute de părți citate în cauză și audiate. Aici s-a reconstituit din nou povestea: șoferul tirului încărcat cu 20 de tone de îngrășământ azotat de amoniu a pierdut controlul volanului pe E 85, în județul Buzău, și a intrat în șanț. După aproape 150 de metri s-a oprit într-un podeț din beton, iar cabina șoferului a luat foc. Aceasta a și fost intervenția spre care au plecat inițial pompierii, însă la câteva minute după sosirea acestora, înainte de ora 6 dimineața, azotatul de amoniu a luat foc și a explodat.  

Autotrenul transporta îngrășământul de la Combinatul Doljchim Craiova la firma SC Agricola Beersanen SRL din Piatra Neamț, însă era o întreagă încurcătură: tirul era achiziționat în leasing de SC Mihtrans Com SRL, firma angajată să efectueze transportul, însă era folosit și de firma SC Neytransport SRL. Înaintea Crăciunului din anul 2006, cei trei au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare. Pe 20 decembrie, instanța i-a găsit vinovați de ucidere din culpă, vătămare corporală gravă și distrugere din culpă și a dispus, pe lângă condamnare, ca aceștia și societățile administrate, în solidar cu Petrotrans și o societate de asigurări, să plătească 3,2 milioane de lei și 430.000 de euro, daune morale și materiale.

A urmat apelul, iar Tribunalul Vrancea a răsturnat complet sentința în octombrie 2007, achitându-i pe toţi inculpaţii din dosarul exploziei de la Mihăileşti.  Câteva luni mai târziu, în martie 2008, Curtea de Apel Galaţi a menţinut sentinţa Judecătoriei Focşani în ceea ce privea condamnarea celor trei directori ai societăților implicate în transportul de îngrășământ de azotat de amoniu.

Adauga comentariu