13 ani de la trimiterea în instanță a dosarului „Sănătatea”. Economistul Emilia Truș vrea revizuirea sentinței, instanța a refuzat-o. Curtea de Apel Galați: să ne mai gândim!

În iulie 2005, procurorii Direcției Naționale Aanticorupție (PNA la acea vreme), îi trimiteau în judecată pe trei dintre vrâncenii - factori de decizie la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, cauză soluționată definitiv abia în 2014, după ce dosarul s-a plimbat de la o instanță la alta, în rejudecare. În 2014, Curtea de Apel Galați a concluzionat că medicii Constantin Buză și Gheorghe Bercea (foști directori ai CJAS Vrancea) și Emilia Truș (director economic) sunt vinovați de o parte din acuzațiile aduse: un an cu suspendare pentru abuz în serviciu. În același timp, pentru a doua infracțiune descrisă în rechizitoriu - fals în înscrisuri sub semnătură privată, s-a constatat prescrierea. Dosarul era cunoscut ca „Sănătatea” și avea legătură cu constucția unui nou sediu al instituției conduse de aceștia, cei trei fiind trimiși în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată, fals și uz de fals.

La trei ani de la soluționarea acestui dosar, fostul economist al instituției, Emilia Truș s-a întors în instanță. De bună-voie însă: a introdus o cerere de revizuire a cauzei la Judecătoria Focșani, dosar soluționat în aprilie. „Respinge ca inadmisibilă în principiu cererea de revizuire formulată de petenta Truş Emilia, împotriva sentinţei penale nr. 1904/12.10.2007 pronunţată în dosarul penal al Judecătoriei Focşani, modificată prin decizia penala nr. 4/12.11.2013 a Tribunalului Vrancea și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 133 din 27.06.2014 pronunţată de Curtea de Apel Galați”. Tot la Curtea de Apel Galați a mers Emilia Truș și cu această hotărâre. La Galați, judecătorii au avut o părere diferită față de prima instanță: „admite apelul declarat de condamnata Truş Emilia. Desfiinţează sentinţa penală a Judecătoriei Focşani şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Definitivă”, se arată în hotărârea pronunțată în urmă cu câteva zile.

Emilia Truș este singura care scormonește trecutul. În toți acești ani, medicul Constantin Buză și-a continuat cariera la cabinetul său, fără a mai deține funcții publice. De cealaltă parte, chirurgul Gheorghe Bercea a deținut ani buni funcția de manager la Spitalul municipal Adjud. Acesta s-a stins din viață după o lungă suferință, înainte de judecarea dosarului de revizuire, introdus de fosta sa colegă de la CJAS Vrancea. Faptele pentru care au fost trimiși în judecată și condamnați cei trei funcționari datează din perioada 2000 - 2004, prejudiciul reținut de DNA la acea dată fiind de 8.226.064.995 lei vechi. În urma deciziei definitive, cei trei au fost obligați la plata a 391.522,4623 lei despăgubiri civile catre CNAS - Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, plus dobânda legală aferentă până la achitarea integrală a prejudiciului.

Ce spunea fostul PNA

În 2005, ambii medici aveau interdicție de a părăsi țara: „din probele administrate în cauză rezultă că în luna noiembrie 2000, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vrancea (CJAS), prin reprezentantul său legal, învinuitul BUZĂ CONSTANTIN, a procedat la încredinţarea directă a contractului de execuţie a unei investiţii prin metoda achiziţiei dintr-o singură sursă, încălcând flagrant toate prevederile legale emise în acest sens. Ulterior, învinuitul BERCEA GHEORGHE – în calitate de director general adjunct, la acea dată, a acceptat încheierea nejustificată a unor acte adiţionale succesive cu societatea contractantă, SC AISPA STARS 95 SA Focşani, preţul real al lucrărilor fiind practic dublat.

De menţionat că cea mai mare parte a contractului a fost derulată şi executată în timp ce conducerea CJAS Vrancea a fost asigurată de învinuitul BERCEA GHEORGHE, lucrările fiind demarate, din ordinul acestuia. Anchetatorii au stabilit că în acest mod şi prin nerespectarea legislaţiei în executarea investiţiei, bugetul fondului  de asigurări sociale şi de sănătate a fost prejudiciat cu peste 7 miliarde lei, prejudiciu de care se fac responsabili cei doi învinuiţi. De altfel, pentru recuperarea pagubei produse, procurorii anticorupţie au dispus şi măsura sechestrului asigurator asupra  bunurilor mobile şi imobile ale învinuitului BUZĂ CONSTANTIN.

În prezenta cauză penală a mai fost pus sub învinuire, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie şi directorul economic al CJAS Vrancea - TRUŞ EMILIA. De altfel, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au în lucru un dosar penal complex – cunoscut sub numele de dosarul „Sănătatea” -  în care se efectuează cercetări cu privire la modul de achiziţionare şi modernizare ale unor sedii de Case Judeţene de Asigurări de Sănătate, precum şi în legătură cu contractele încheiate pentru aprovizionarea cu produse farmaceutice, aparatură şi servicii în reţeaua medicală din întreaga ţară”.

În acest dosar a apărut pentru prima dată și numele afaceristului Corneliu Prunache, administratorul societății care trebuia să ducă la bun sfârșit lucrarea: Aispa Stars 95. „Procurorii anticorupţie au constatat faptul că societatea reprezentată de PRUNACHE CORNELIU, învinuit şi el în cauză – nu îndeplinea criteriile de calificare (bonitate, cifra de afaceri etc.), sumele obţinute constituind un important mijloc de venit şi funcţionare a acesteia. Toată activitatea infracţională a avut drept scop obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite, pe fondul unei acute crize financiară la nivelul CJAS Vrancea şi a deteriorării accentuate a serviciilor medicale oferite populaţiei din zonă.

Mai mult, constatându-se necesitatea cumpărării unui sediu administrativ funcţional, conducerea CJAS Vrancea a organizat o licitaţie publică pentru desemnarea unui proiectant, metoda aleasă fiind cererea de ofertă de preţ. Licitaţia a fost adjudecată de un agent economic din Focşani la valoarea de 765 milioane lei. Din materialul probator administrat în cauză, rezultă că întreaga sumă a fost achitată în decurs de numai o săptămână, fără acordul autorităţilor centrale şi fără ca Ministerul Finanţelor Publice să fi avut cunoştinţă de demersurile conducerii CJAS.

După elaborarea studiului de fezabilitate, proiectului tehnic, devizului de lucrări şi detaliilor de execuţie, conducerea CJAS, inclusiv directorul general de la acea dată, învinuitul BUZĂ CONSTANTIN, a hotărât achiziţia lucrărilor pentru noul sediu dintr-o singură sursă, anchetatorii stabilind că SC AISPA STARS 95 SA nu  se încadra în condiţiile prevăzute pentru această procedură.

În continuarea activităţii infracţionale, conducerea CJAS Vrancea a încheiat contractul de execuţie a investiţiei, în valoare de aproape 14 miliarde lei, fără a obţine avizul comun necesar din partea Ministerului Finanţelor şi Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajarea Teritoriului. Lucrările au fost demarate în luna aprilie 2001, în prezent construcţia fiind finalizată în proporţie de doar 70%. Până în prezent, CJAS Vrancea a achitat către firma învinuitului Prunache Corneliu suma totală de 22 miliarde lei, în condiţiile în care valoarea totală a contractului iniţial a ajuns la 30 miliarde lei, cu precizarea că diferenţa rămasă de plătit va suporta şi aplicarea coeficienţilor de corecţie”.

Un an mai târziu, PNA anunța și trimiterea în judecată a lui Prunache:

Dosarul acestuia însă s-a stins rapid, în fașă. În aprilie 2008, Judecătoria a admis excepţia de necompetentă materială, invocată de avocatul lui Prunache. De aici, lucrurile au fost simple: „restituie cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie pentru refacerea urmăririi penale de către organul competent”. Și așa a rămas.

Adauga comentariu