100.000 lei, amendă cu repetiție pentru autoritățile din Slobozia Bradului de la Garda de Mediu. Suprafețe întregi de teren sunt sufocate cu deșeuri menajere, amestecate cu diferite obiecte din materiale plastice, anvelope, cabluri electrice sau textile

Săptămâna trecută, comisarii Gărzii de Mediu Vrancea au făcut o nouă vizită în comuna Slobozia Bradului, după ce în ianuarie autoritățile au fost amendate în problema gunoaielor și obligate totodată să remedieze situația. La două luni de la acel control, Garda de Mediu spune că nu a fost îndeplinită niciuna dintre cele 7 măsuri dispuse, astfel încât au trasat alte sarcini, dar au tăiat o nouă amendă, în sumă de 100.000 lei, dublă față de cea din ianuarie.

În timpul verificărilor, comisarii GNM au constatat că niciuna din cele 7 măsuri impuse anterior nu a fost realizată. Aceste măsuri vizau: implementarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile; adoptarea la nivelul Consiliului Local de hotărâri prin care să se stabilească dispoziții clare, privind interzicerea abandonării, aruncării sau gestionării necontrolate a deșeurilor; salubrizarea zonelor afectate de abandonările de deșeuri; instalarea de plăcuțe avertizoare pentru populație; supravegherea zonelor vulnerabile etc.

Cu ocazia verificărilor din teren, la care au participat primarul și viceprimarul localității, au fost identificate importante cantități de deșeuri menajere, amestecate cu diferite obiecte din materiale plastice, anvelope, cabluri electrice, textile etc., împraștiate pe suprafețe totalizând aproximativ 3000 mp. 


   

Pentru neconformitățile constatate, a fost aplicată UAT Slobozia Bradului o amendă contravențională în valoare de 100.000 de lei. Totodată, a fost stabilit un nou set de 5 măsuri, care intră în sarcina administrației publice locale. Precizăm că situația din localitatea Slobozia Bradului a făcut obiectul celor mai multe sesizări ale cetățenilor înregistrate la GNM - Comisariatul Județean Vrancea. Reclamațiile venite din partea localnicilor se referă la abandonările de deșeuri, incendierile de cabluri și anvelope care au loc aproape săptămânal în zonă și care reprezintă un atentat la sănătatea oamenilor, prin efectele grave ale poluării. 

Ceea ce este îngrijorător este faptul că autoritățile locale nu au luat nicio măsură serioasă pentru prevenirea acestor situații și nu au fost sancționată nicio persoană, pentru ilegalitatile care se întâmplă zilnic.

Cu un efectiv de 10 comisari, Comisariatul Județean Vrancea nu poate organiza patrule care să acționeze în tot județul, pentru a surprinde în fapt autorii, atunci când are loc o incendiere de cabluri și anvelope. Însă, autoritățile locale o pot face și au această obligație legală.

Pe această cale, facem apel către autoritățile administrației publice locale din întreg județul să asigure infrastuctura, să stabilească reguli conform obligațiilor legale și să intervina prompt, ori de câte ori este nevoie, atunci cand legislația în vigoare și hotărârile consiliilor locale nu sunt respectate. Îi informăm pe cetățeni că, și în această perioadă în care a fost decretată starea de urgență provocată de pandemia COVID-19, Comisariatul Judetean Vrancea al Garzii Nationale de Mediu funcționează la parametri normali, cu întregul efectiv de comisari, și este pregatit să intervină oricând situația o va cere”, se arată într-un comunicat semnat de Aurel Cristian, comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea.
 

Adauga comentariu