100.000 de lei finanțare nerambursabilă de la bugetul local al județului Vrancea pentru activități de tineret nonprofit

ONG-urile din județ - și nu numai, pot beneficia de fonduri nerambursabile de la buget pentru activități de tineret nonprofit de interes general din mai multe domenii: educație, ocuparea forței de muncă și antreprenoriat, activități de voluntariat și sport. Pe 7 martie s-a aprobat Programul anual pentru acordarea de finanțări nerambursabile alocate de la bugetul local al județului Vrancea, suma totală fiind de 100.000 lei, defalcată pe patru domenii de activitate. De aceste proiecte se va ocupa o comisie de selecție formată din 2 consilieri județeni și 4 membri din cadrul CJ Vrancea, care vor face punctarea. Comisia a fost votată la ultima ședință a Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret de pe lângă Consiliul Județean Vrancea, membrii CCPT stabilind domeniile și procentajul. 

Deși la prima vedere pare o sumă mare, în alte zone ale țării fondurile au fost mult mai consistente, chiar până la 2 milioane de lei, aspect subliniat încă de la prima ședință a Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret de către ONG-urile participante. Cu toate acestea, problemele pe linie de tineret sunt ascunse sub preș de mulți ani. Nu mai vorbim că în bugetul Primăriei Focșani avem alocați pentru tineret doar 20.000 lei. Ne preocupă mult tinerii și sprijinirea acestora... parcă am vrea cu tot dinadinsul să plece din țară. Dar, vorba aceea, decât nimica... Din totalul bugetului alocat de la județ, la educație sunt repartizați 70.000 lei, participare la activități de voluntariat - 10.000 lei, ocuparea forței de muncă și antreprenoriat - 10.000 lei, și sport - 10.000 lei.

Este primul an când se pot obține fonduri nerambursabile prin această formă de finanțare. Cei interesați fac proiectul și îl depun în perioada care fi anunțată. Este o formă foarte bună de a stimula initiațiva civică și, mai ales, poți avea la îndemână tot felul de proiecte care ulterior pot fi folosite de instituțiile din subordine. Vreau să subliniez că am pus în proiect ca, în anumite condiții, fondurile să poată fi obținute și de persoane fizice, nu doar de ONG-uri. Ulterior, fondurile vor fi oferite în urma unui concurs de dosare. Există o formă de departajare, cu punctaje, în genul celor cu fonduri europene. Cofinanțarea va fi de 10%”, ne-a spus Alexandru Ciprian Epure, membru în Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret de pe lângă Consiliul Județean Vrancea. CCPT a fost constituit chiar luna trecută, când a fost ales și președintele - Dănuț Cristian, vicepreședinte al CJ Vrancea, secretar fiind Mircea Adam. Deși o dată cu stabilirea comisiei de selecție CCPT nu mai are prerogative pe această linie, membrii săi vor promova în rândul ONG-urilor această formă de finanțare și se vor întâlni trimestrial pentru a discuta și propune soluții vizavi de problemele pe linie de tineret.

Mai multe detalii, aici.

 

Adauga comentariu