1 Decembrie și ruinele PSD! Obeliscul din Piața Unirii, un real simbol al Focșaniului din ziua de azi!

Obeliscul din Piața Unirii, simbolul orașului Focșani, este bolnav de ceva vreme. Autoritățile locale au consultat experți în domeniu, așa cum se practică în astfel de situații, și s-a tras concluzia că monumentul trebuie băgat rapid în operație. Așa se face că a fost decojit, precum o banană, de toată plăcile iar acum așteaptă cuminte chirurgia reparatorie a meșterilor. Însă nimeni nu se grăbește, chiar dacă peste câteva săptămâni Piața Unirii va fi scena sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.


Dacă societatea care efectuează lucrarea nu dă din coate să finalizeze proiectul, constată în schimb că are nevoie de bani suplimentari. Primăria a alocat la prima strigare 376.000 de lei (80.657 de euro), dar ulterior a suplimentat suma cu 130.000 de lei (27.886 de euro), ca să ajungă. Cu toate acestea, în zona obiectivului amintit bate vântul, căci nu se zărește picior de muncitor de zile bune.


Ce-i drept, cineva a încercat să se dea măreț și i-a pocnit elasticul de la șosetă! Pe o plăcuță prinsă chiar lângă obelisc se arată că autorizația de construire a fost eliberată de primărie în 15 martie 2018, lucrările au început exact pe 9 iulie iar termenul de finalizare a fost stabilit pentru 7 noiembrie. Termenul de execuție a fost stabilit la 12 luni, cu alte cuvinte panglica ar trebui să fie tăiată în data de 9 iulie 2019. Se pare că cineva a uitat că trăiește în România!


Este clar pentru toată lumea că 1 Decembrie va „surprinde” autoritățile locale cu obeliscul dezgolit impudic în mijlocul orașului, lucru pe care îl vor remedia cu o hăinuță de vreme rea, firma Cristucci Valentini, așa cum a mai purtat și cu alte ocazii. Mai e până la anul!


Cei care trec prin Piața Unirii nu aruncă nici măcar o privire asupra monumentului aflat într-o stare jalnică. În schimb, observăm un bărbat de vreo 65 de ani care citește cu atenție plăcuța informativă a șantierului. „Am venit în Focșani și acum o lună, și acum două săptămâni...acum am trecut pe aici din nou și observ că nu s-a pus nici o placă. Astăzi am văzut că ar fi trebuit să fie gata...dacă merg cum au mers și până acum, e clar că nu vor termina până pe 1 decembrie. Nu au cum”, ne spune cu voiciune interlocutorul nostru.


Un cetățean trece oarecum grăbit pe lângă noi și îl rugăm să se oprească un minut. „Cum arată Piața Unirii după lucrările de renovare din 2011? Rău, grav, urât. Cum, ce să facă autoritățile locale? Altă administrație domnule dar nu PSD!”, ne spune omul și se îndepărtează.


Opoziția nu stă cu mâinile în sân. Liberalii sunt de părere că monumentul se repară prea des, cu bani prea mulți și fără rezultate durabile. Obeliscul a mai fost cârpit în 2011 și 2017, iar acum primăria a luat-o de la capăt. Asta ca să nu mai pomenim de faptul că, inițial, experții administrației locale calculaseră că suprafața ce urma să fie restaurată ar fi avut aproape trei kilometri pătrați.


„Dacă ne aducem aminte, organizarea de șantier din centrul orașului a fost mai mult de bibelou decât în scopuri practice”, spune consilierul local Ana Maria Dimitriu. Și trebuie să-i dăm dreptate. Viața ne-a arătat, cel puțin în Focșani, că proiectele PSD sunt prea scumpe, se termină greu și durează puțin. Cine nu ne crede, să treacă prin Piața Unirii din Focșani!

 

Comentarii

Ioan

09.11.2018 08:56

Ptr. nefinalizare la termen,conf. contract,se va aplica penalizari zilnice?

Adauga comentariu