Vrancea - pe ultimele locuri din țară la numărul de societăți din domeniul creșterii păsărilor

Fermele de animale reprezentau înainte de 1989 o ramură importantă a economiei județului Vrancea. După căderea comunismului și instaurarea regimului democratic, multe dintre acestea s-au închis, altele le-au luat locul. În materialul care urmează ne-am propus o scurtă radiografie a societăților din județul nostru care își desfășoara activitatea într-un domeniu aparte, și anume în cel al creșterii păsărilor.


Potrivit datelor statistice, în anul de grație 2019 există doar trei agenți economici care se ocupă cu creșterea păsărilor, reprezentând 0,01% din totalul companiilor din Vrancea. La finele anului trecut, cele trei societăți aveau împreună o cifră de afaceri de 35,2 milioane euro, adică 1,83% din totalul cifrei obținută în județ. De asemenea, cele trei companii exsitente la noi însumau la sfârșitul anului trecut un profit de 811.483 de euro (0,55% din cel realizat în Vrancea), având pe statele de plată 517 angajați, adică 1,44% din totalul de angajați la nivelul „provinciei noastre europene”.


Vom vedea că din cele trei firme de profil care se ocupă de creșterea păsărilor, doar două sunt cele care au rezultate notabile, cea de a treia, ROYAL DORNIC SRL, fiind aproape falimentară. Compania a fost înființată în 2012 la Boțîrlău și în ultimii trei ani de activitate (2016, 2017, 2018) a avut cifra de afaceri zero, pierderi de aproape 300 de lei și niciun salariat pe statul de plată.


Cele două firme care domină piața de profil, și unicele cu rezultate din Vrancea, sunt AVICOLA FOCȘANI și AVIPUTNA SRL. Dacă luăm în considerare cifra de afaceri, AVICOLA se situează pe primul loc cu 30,8 milioane de euro, urmată la mare distanță de AVIPUTNA cu 4,3 milioane de euro. Același clasament se menține și la numărul de salariați. Locul fruntaș aparține AVICOLA, societate care plătește 445 de oameni, un număr foarte mare comparativ cu cel al AVIPUTNA, companie care are pe statul de plată doar 72 de angajați.


În ceea ce privește profitul obținut și raportat la finalul anului trecut, situația se schimbă. AVIPUTNA urcă pe primul loc, cu 704.972 euro și cheltuieli de aproape 5,4 milioane de euro, urmată la distanță apreciabilă de AVICOLA, cu 106.511 euro și cheltuieli în valoare 29,5 milioane de euro.


Deci, cu doar două societăți în domeniul creșterii păsărilor, unde se situează Vrancea? Potrivit statisticilor, din punctul de vedere al numărului de companii, suntem pe locul 40 din 42. Dacă luăm în calcul cifra de afaceri (35,2 milioane euro), Vrancea se clasează pe locul 11. Site-urile de specialitate mai arată că, dacă ne gândim la numărul de salariați (517), suntem pe locul opt. La profit, că asta ne interesează, până la urmă, județul Vrancea se situează pe locul al 14-lea, cu 811.483 euro, așa cum am văzut.


În încheiere, am putea adăuga că în domeniul creșterii păsărilor, județul Alba ocupă primul loc la cifra de afaceri (145 milioane euro), numărul de angajați (1.647) și profit (21,8 milioane euro), în timp ce județul Bihor este primul la numărul societăților de profil, cu 62 de agenți economici.

 

Sursă: topfirme.com

 

Adauga comentariu