VIDEO! Ziua Produselor Agroalimentare Românești - pomana fără lumânare din Piața Moldovei Focșani

Prin Legea 168/2017, aleșii neamului au hotărât ca 10 octombrie să devină Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești și, în consecință, „poate fi organizată de către autoritățile publice centrale și locale și de celelalte instituții ale statului, de către societatea civilă și persoane fizice și juridice, prin organizarea și/sau participarea la programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau științific, consacrate promovării produselor agroalimentare românești și câștigării încrederii consumatorului”.


Mai mult decât atât, potrivit aceleiași legi, „autoritățile administrației centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor prevăzute la alin. (1), în limita alocațiilor bugetare aprobate”.


Ceea ce am văzut astăzi în Piața Moldovei a fost o caricatură a unui eveniment (ajuns la a treia ediție) care ar fi trebuit să aibă ca scop, așa cum ne-a declarat și directorul Direcției Agricole Vrancea, Maria Bunghez, promovarea produselor și producătorilor autohtoni din Vrancea mioritică. Departe, însă, de obiectivul propus, organizatorii, respectiv Direcția Agricolă, Primăria Focșani și Administrația Piețelor, nu au reușit să „organizeze”, ci doar să însăileze un soi de „hai să facem ca să nu spunem că n-am făcut”.


Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești a constat într-un stand pe care au fost așezate legume (nu mai intrăm în amănunte), câteva sticle de vin și borcănașe de miere. „Piesele de rezistență” au fost trei tarabe luate din piață (probabil contribuția Administrației Piețelor), acoperite cu fețe de masă, pe care au fost așezate: 1 – pliante, 2 – must și cozonac, 3 – caș, șunculiță și cârnăciori.


Practic, cu ceea ce am văzut acolo, erau mai câștigați dacă organizau evenimentul în Kaufland sau Carrefour sau, de ce nu, la McDonald’s. Special pentru degustarea produselor s-au adus cam un kilogram de cârnați și șuncă, un kilogram de caș, vreo 7-8 plăcinte cu carne și un cozonac. Aceste produse tradiționale nu le-au ajuns nici pe o măsea celor care s-au aflat prin preajmă, mulți dintre ei lundu-și provizii prețioase la pachet.


Am înțeles, nu a fost vorba despre o reală promovare a produselor autohtone, ci doar de o acțiune simbolică bifată pe calendar. Cum se poate explica, astfel, ca la un asemenea eveniment să nu participe nici măcar un singur producător. Unul, mă, așa, ca să condimenteze cestiunea? Spre norocul nostru, directorul Direcției Agricole ne-a luminat că pe producători îi găsim în piață. Mulțumim, doamnă, știam!


Cu toată sărăcia acțiunii de azi, evidentă chiar și pentru un catâr chior, organizatorii au susținut că e bine! Normal, ce ați fi vrut să spună? Adevărul rupe scaune, stimați cetățeni! Oricum, trebuie să recunoaștem că nimeni nu vrea să se trezească la realitate, ne place să rămânem cu ochii închiși și să ne ducă unii de mână acolo unde vor.   

Adauga comentariu