VIDEO! Elevii din Garoafa au făcut primii pași în tainele programării pe calculator. Inițiativa lăudabilă a aparținut Asociației „Focul viu”, cu sprijinul Cercului de Informatică al Palatului Copiilor din Focșani

Cu ocazia Săptămânii Europene a Programării, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă „Focul viu” a organizat la Școala Gimnazială din Garoafa cea de a două ediție a unei activități numită sugestiv „Programarea viitorului”. Voluntarii organizației au fost însoțiți în acest demers de câțiva elevi, membri ai Cercului de Informatică din cadrul Palatului Copiilor din Focșani.


Scopul acțiunii de astăzi a fost ca elevii din Garoafa să înțeleagă că PC-ul poate fi folosit și altfel, nu numai pentru jocuri, ci chiar pentru a realiza anumite programe utile în diverse domenii, cum ar fi dezvoltarea durabilă.


„Astăzi le prezentăm copiilor două dintre softurile care ajută la protejarea mediului înconjurător. Unul dintre acestea se numește „Uite barza”. Societatea Ornitologică Română împreună cu Electrica au făcut o aplicație pentru Smartphone, aplicație prin intermediul căreia se pot monitoriza cuiburile de berze, aflându-se în acest mod câte ouă au fost în fiecare cuib. O altă aplicație interesantă este și „Radarul pădurii” ce poate fi folosită de orice cetățean care observă și dorește să verifice un transport cu lemne, transmițănd, dacă este necesar, informațiile autorităților”, ne-a spus Ioan Florea de la Asociația „Focul viu”.


 Membrii Cercului de Informatică din cadrul Palatului Copiilor au dat o mână de ajutor demersului inițiat de Asociația „Focul viu”. Ei au venit cu un laptop și le-au arătat copiilor școlii din Garoafa câteva aplicații pe care le-au creat ei înșiși, explicându-le răbdători cum le-au realizat. Împinși de curiozitate, elevii din localitate s-au arătat extrem de receptivi la informațiile primite, participând interactiv la această neobișnuită lecție de programare.


Învățătoarea Iuliana Mocanu, membră la rândul ei în Asociația „Focul viu”, crede cu tărie în importanța derulării unor asemenea activități în școli, mai ales în cele din mediul rural. Este o bună metodă prin care se poate dezvolta pasiunea pentru informatică și programare și, mai ales, pentru spiritul de echipă.


De altfel, învățătoarea ne-a spus că doresc să înființeze și la nivelul școlii din Garoafa un Cerc al micilor informaticieni, acolo unde copiii își pot descoperi și exploata talentul de programatori. Din păcate, nu toți părinții au posibilitatea materială de a cumpăra un calculator  pe care să-l  poată conecta ulterior la internet. Astfel, micuții nu pot exersa acasă ceea ce au învățat la școală în cadrul orelor de informatică, și așa destul de puține.


„Noi la școală avem dotarea necesară pentru înființarea unui astfel de cerc, însă e important ca și copiii să aibă acasă un calculator pe care să exerseze cele învățate la școală. Din păcate, unii dintre elevi nu au un PC acasă care să le permită acest lucru”, ne-a mărturisit învățătoarea Iuliana Moldoveanu.

 

Adauga comentariu