VIDEO! Delăsarea autorităților obligă peste o mie de elevi ai Școlii „Ion Basgan” să învețe în condiții improprii! Profesorul Tiberiu Dima: „Vom învăța aici câteva lecții de supraviețuire!”

Începutul anului școlar 2019 – 2020 nu a fost la fel de facil pentru toată lumea. Ne referim aici la faptul că dacă la unele școli totul a mers ca pe roate, elevii au intrat în clase fără probleme și, în genere, lucrurile erau stabilite cu precizie de ceasornic de conducerea instituției, alta a fost soarta școlilor „Ion Basgan” și „Duiliu Zamfirescu” din Focșani.


Cele două instituții de învățământ au fost bulversate de proiectul municipalității de a le „creșe eficiența energetică”. Toată vara nu s-a făcut nimic, astfel încât, taman odată cu începerea anului școlar, hârțoagele au fost finalizate și se vor demara lucrările.


Partea proastă este că elevii celor două școli au fost evacuați din clădirile respective și mutați aiurea, în sediile altor instituții de învățământ. Să luăm, bunăoară, exemplul Școlii „Ion Basgan”. Deși cadrele didactice au fost anunțate că nu vor fi mutate din clădire, întrucât lucrările vor fi terminate pănă la 30 septembrie, așa cum arată și panoul, iată că promisiunile au fost departe de adevăr. Cu mic, cu mare, toată lumea și-a luat catrafusele din dotare și s-a mutat în clădirile ce aparțin de Liceul de Artă „Gh. Tăttărescu”.


Astăzi, acolo era o adevărată busculadă. Pe holurile strâmte se înghesuiau copii și părinți, foarte mulți părinți, foarte mulți copii. În sălile de clasă, amenajate așa cum s-a putut, mai cu o mână de var, mai cu o pensulă de vopsea, micii școlari stăteau înghesuiți ca sardelele într-o conservă. Am putut observa situații de-a dreptul imposibile.


În unele săli de câțiva metri pătrați, 34 sau 35 de școlari erau condamnați să să stea unii băgați în alții iar copiii aflați în băncile din față ar fi putut scrie cu ușurință pe tablă, fără să mai iasă din bancă. De altfel, cu greu ar fi reușit o asemenea performanță întrucât, așa cum am spus, în unele clase erau așezați câte 10 pe un rând lateral de bănci, unii lângă alții, ca mărgelele pe sfoară.


„Anul acesta, elevii de la „Ion Basgan” învață în trei corpuri de clădire. În Corpul A se învață numai dimineață, sunt cinci clase de gimnaziu, cu program de la 08.00 la 13.00; în Corpul B avem etajul al II-lea, acolo învață două clase de pregătitoare și clasele I și a II-a, alte două clase prregătitoare funcționând la grădinițele nr.4 și nr. 8; iar în Corpul C sunt băgate șase clase de gimnaziu și se învață de la 13.00 până seara”, ne-a spus directorul adjunct al Școlii „Ion Basgan”, Alexandrina Ivan.


Toată lumea este conștientă de situația lipsită de confort în care se află atât elevii cât și cadrele didactice. Ce rost mai are să cauți vinovați în tot balamucul, până la urmă totul esta aruncat în cârca birocrației de care, nu-i așa, nu este vinovat nimeni. Sau, cel puțin, nimeni la îndemână. Chiar dacă nu vor să vorbească deschis în fața camerei, probabil dintr-o lașitate moștenită din regimul trecut, mai mulțipărinți se declară total nemulțumiți de condițiile în care trebuie să învețe odraslele.


„Problema este că nu s-a lucrat vara. S-a pierdut o vară care ne va ieși pe nas aici. Va fi foarte greu, spațiile sunt mici, nu sunt potrivite pentru copiii din clasele mai mari. Trebuie să ne menținem tonusul și să lucrăm pentru progresul școlar. Inițial ni s-a spus că nu ne mutăm pentru că lucrările care se făceau la școala noastră aveau nevoie de doar trei luni de activitate.


Problema generală se referă, totuși, la școală. În general pe politicieni și pe șefii instituțiilor nu-i deranjează deloc această perturbare a activităților școlare, pentru că dacă i-ar fi deranjat un pic, ar fi făcut ceva. Ar fi fost mai atenți și la obținerea mai rapidă a avizelor. Ce e de făcut acum? Trebuie să ne concentrăm la activitățile cu copiii. Să-i învățăm să-și folosească timpul în mod judicios, să găsim o așezare în bănci cât mai potrivită, să aerisim claselele cât mai des... deci vom învăța aici câteva lecții de supraviețuire”, ne-a spus profesorul Tiberiu Dima.

Așadar, aproximativ 1.200 de elevi se vor înghesui în sîli de clasă proiectate, la origine, ca dormitoare. Este cunoscut faptul că respectivele corpuri de clădire, în care învață temporar  elevii Școlii „Ion Basgan”, cei ai Liceului de Arte (permanent) și ai Liceului nr.5, au făcut parte din complexul de internate. Prin urmare, de la bun început, spațiile nu au fost concepute ca săli de clasă însă, la noi, este posibil orice. Cu alocarea unor costuri enorme s-a ridicat o catedrală în buricul târgului (în care se mai pompează bani) iar autoritățile locale nu au fost în stare în cei 30 de ani să mai construiască o școală. Doar una.

Adauga comentariu