Video! 24 ianuarie la Focșani sub semnul austerității!

Manifestările organizate de Instituția Prefectului Județului Vrancea cu ocazia zilei de 24 ianuarie s-au desfășurat sub semnul unei decente austerități. Din program au fost eliminate „momentele evocatoarea” cu care ne obișnuiserăm atâția ani. Nu l-am mai văzut pe Cuza sărutându-l pe obraz pe moș Ion Roată, nu l-am mai auzit pe actorul Ion Dichiseanu recitând cu glas tremurat o poezie patriotică și nu ne-am mai emoționat la discursurile înălțătoare ale lui Burebista, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. Am asistat la o ceremonie decentă, fără iz patriotard.


În Piața Unirii s-au strâns câteva sute de oameni și mult mai puțini elevi ca la manifestările precedente. Din „popor” nu au lipsit primarii liberali din județ, veniți „in corpore” de la lansarea cărții semnată de colegul lor, Eduard Lambrino. În tribuna oficială au stat șefii instituțiilor deconcentrate, conducerea Garnizoanei Focșani, a poliției și jandarmeriei. Au lipsit primarul, președintele și vicepreședinții consiliului județean, consilierii locali și județeni ai PSD.


În discursul său, prefectul Gheorghiță Berbece nu a uitat să trimită câteva „săgeți” în direcția reprezentanților adminsitrației locale și județene cu care a intrat în conflict „spontan” chiar pe tema organizării evenimentelor legate de 24 ianuarie.


„În fiecare an, acest moment este tratat de unii ca un bilanț politic și administrativ și, de ce nu, de campanie politică. Eu doresc să-l tratăm așa cum este: un moment istoric marcant din istoria noastră. Știm că isoria e scrisă de învingători dar, oare, după decembrie 1989, cine sunt aceia? Cumva a fost rescrisă istoria având ca fundament fapte și documente reale, nu mistificate?


De 30 de ani, dar cu precădere de 20 de ani, focșănenilor și vrâncenilor li s-atransmis pe căi oficiale că istoria s-a oprit la 24 ianuarie 1859 și la finalul domniei lui Cuza. Li s-a confiscat din ignoranță sau dintr-un interes meschin dreptul de a-și cunoaște trecutul. Poate că e momentul să restabilim realitatea”, a spus prefectul județului Vrancea, Gheorghiță Berbece.


După discursul prefectului, care a transmis și mesajul premierului Ludovic Orban, evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Focșani și cu tradiționala Horă a Unirii. Printre cei care s-au prins în horă s-a aflat și ministrul Educației, Monica Anisie, singurul reprezentant la nivel înalt sosit la Focșani cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

Adauga comentariu