Vești despre Prefectura Putna. Oprișan are nevoie din nou de voturi ca să repare ce a stricat nu doar timpul, ci și constructorul. „Încă din ianuarie 2016 s-au constatat lucrări rămase neterminate și cu deficiențe... trebuiau executate de Vega 93”

E greu să ții pasul cu sumele exacte care au fost alocate pentru restaurarea fostei Prefecturi Putna, care trebui să își deschidă la fiecare patru ani porțile. Nu e nimic ciudat că nici în 2019 clădirea nu este gata, ci se vorbește, pentru a nu știu câta oară, de modificarea unor sume pentru lucrările de consolidare și restaurare la Prefectura Putna. În mapa pe care au primit-o consilierii județeni pentru ședința de marți apar două proiecte legate de reabilitarea acestei clădiri: alți bani, altă distracție.

În primul rând vorbim despre Aprobarea Devizului general si a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ,,Lucrări de consolidare și restaurare la Prefectura Putna din Focșani, strada Republicii, nr.71-rest de executat”-Lucrări adiționale de adaptare a documentației tehnice la situația din teren”, iniţiator fiind nimeni altul decât Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. Adică în 2019 vorbim despre modificarea unei hotărâri din septembrie 2008, care prevedea ca lucrările să fie gata în 2009, din bani proprii ai CJ și împrumuturi. Felicitări! 

Și așa aflăm din nou anul acesta că investiția va fi eșalonată în doi ani: 400.000 de lei acum, 782.900,31 lei la anu... sperăm că nu și la mulți ani. Chiar și în referatul Direcției Tehnice și de Investiții a CJ se vorbește la trecut despre lucrare: „Consiliul Județean Vrancea a avut în derulare contractul...”, însă anii stau pe loc. Firește, nu e vina CJ, ci a constructorului, Vega 93. Direcția recunoaște că Vega a a ținut șantierul blocat până în 2018, iar încă din 2016 erau deficiențe care ar fi trebuit remediate de această societate!

Mai pe scurt, ca la copii: Vega a luat banii în 2008 ca să termine lucrările în anul 2009, a făcut cam ce a vrut, a intrat în insolvență, s-a oprit, CJ a stat doi ani degeaba, apoi a scos lucrări la licitație fără a avea habar ce e înăuntru, așa că acum, în 2019, s-a ajuns la concluzia că de fapt e nevoie de și mai multe reparații. Aceasta în condițiile în care muncitori pe șantier au fost zăriți între 2018 - 2019 puțin spre deloc.

Însă prin mai anul acesta, noul constructor responsabil de finalizarea lucrărilor de la Prefectura Putna a făcut câteva calcule, așa că în CJ se solicită și actualizarea Devizului general și a indicatorilor tehnico-economici după încheierea contractelor de achiziții publice pentru obiectivul de investiții. Cum ar veni, am discutat despre restul lucrărilor rămase neexecutate, care sunt mult mai multe, acum să vorbim de salarii. Pentru că în referat se face vorbire de aplicarea prevederilor OUG 114/2018 - privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal bugetare, care „influențează investiția”: „Unul din principalii indicatori tehnico-economici aprobați, din care construcții-montaj,... executantul lucrării solicită autorității contractante actualizarea restului de executat și încheierea unui act adițional în acest sens”.

Inițial se stabilise că prețul convenit de cele două părți nu va depăși suma totală de 4.412.052,75 lei (cu tot cu TVA). Acum, „prin actualizarea Devizului general... prin aplicarea noilor reglementări fiscal, au rezultat următorii indicatori tehnico-economici: valoarea totală a investiției - 5.230,381 mii lei”. Atât în primul proiect de CJ, cât și în al doilea, ni se spune că durata de execuție va fi de 13 luni. Adică cam gata cu planurile de finalizare în 2019, hai cu 2020, un pic peste alegerile locale!

Adauga comentariu