Vești „bune” pentru cei din Adjud: cresc tarifele la salubritate cu aproape 18%!

Vești din ce în ce mai „bune” pentru locuitorii municipiului Adjud care, potrivit unui proiect de hotârâre ce va fi votat azi fără emoție în ședința de consiliu local, vor intra și ei în rând cu lumea civilizată. Adică, întâi la prețuri, și după aia la salarii și pensii așa cum promitea Oluguța. Așadar, începând cu 15 iulie, Societatea Untilități Publice Municipale Adjud SRL va percepe noi taxe, evident mai mari, pentru serviciile de colectare a deșeurilor dar și pentru activitățile de măturat, stropire și întreținere a drumurilor publice din oraș.


În conformitate cu propunerea societații de salubrizare a primăriei, noile tarife vor fi 14,28 lei cu TVA pentru persoane fizice (pe cap de persoană) și 147,7 lei pe metru cub fără TVA pentru agenții economici și instituțiile publice. De la aceeași dată, 15 iulie, tariful pentru măturatul, spălatul și întreținerea străzilor va fi de 63,53 lei pe 1.000 de metri pătrați. Cui nu-i convine, nu are ce face. Vremurile sunt grele în România sau, cel puțin, așa se vede din curtea unora.


Să nu credeți că majorarea tarifelor este o decizie care se ia, așa, fără un fundament solid din partea celor care conduc conduc societatea primăriei. S-a luat în calcul faptul că aceasta trebuie să trăiască și ea, să dea niște salarii la cei 90 de angajați. De asemenea, s-a avut în vedere creșterea accizelor la carburanți, indicele prețului de consum, gradul de sustenabilitate și suportare al tarifelor și, nu în ultimul rând, nefinalizarea Proiectului „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în judeșul Vrancea”. Se aude, domnu Oprișan?

 

Cât despre profitabilitatea Societății de Utilități Publice Adjud, ăsta e un lucru despre care nu se prea vorbește. Așa cum am arătat și cu alte ocazii, SUP Adjud nu a reușit din 2011, anul înființării, să iasă pe profit. De aceea ne este greu să credem că în urma majorării tarifelor situația ar putea deveni dintr-odată roză. Spre exemplificare luăm doar datele de la finele lui 2018, atunci când societatea în cauză avut profit de 90.939 de lei și datorii de „numai” 498.285 de lei.

Adauga comentariu