Un inginer silvic și un afacerist, judecați în legătură cu chelirea unei porțiuni de pădure păzite și administrate de Ocolul Silvic Soveja. În cauză mai sunt inculpate alte două persoane

Patru persoane vor fi judecate la Panciu în legătură cu tăierea mai multor arbori de pe raza Ocolului Silvic Soveja. De remarcat că în dosar apare ca parte civilă Direcția Silvică Vrancea, legat de prejudiciul pe care l-ar fi comis inculpații. Acuzațiile sunt legate atât de tăierile de arbori, cât și de falsificarea unor acte, care ar fi trebuit să creeze aparența unei legalități.

Printre inculpați se află un inginer silvic la Ocolul Silvic Soveja, Mugurel M., acuzat de fals intelectual și abuz în serviciu. Potrivit anchetei, acesta, împreună cu pădurarul aceleiași unități, au întocmit în fals un proces verbal din mai 2017, pentru a ascunde tăierea ilegală a 27 de arbori. Acesta mai este acuzat că, împreună cu pădurarul, între aprilie - mai 2017, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu legate de demarcarea arborilor. Anchetatorii au concluzionat că în acest mod s-a adus un prejudiciu OS Soveja și au descoperit și cine este agentul economic care s-a ocupat de tăierea arborilor a căror cioate au fost găsite în noiembrie: o societate din Nereju.

De altfel, și administratorul acestei societăți, Macovei T., originar din Nereju, a fost deferit instanței de judecată. Acesta este acuzat de tăiere fără drept de arbori în formă continuată, anume 32 de copaci din diferite specii, din fondul forestier aflat în paza și administrarea OS Soveja. În acel perimetru firma sa avea într-adevăr partida în exploatare. Tăierile au avut loc între octombrie - noiembrie 2017, iar legat de aceasta au mai fost trimise în judecată alte două persoane: Ionel T. și Ionel A., ambii din Nereju. În urma expertizei realizate s-a ajuns la concluzia că cei 32 de arbori tăiați aveau un volum de peste 50 de metri cubi, valoarea totală a prejudiciului reținut fiind de aproximativ 24.056 lei, din care funcțiile nerealizate ale pădurii reprezintă aproape 1.000 de lei.

Administratorul mai este însă judecat și pentru alte fapte legate de tăierile din păduri. Astfel, acesta este acuzat că l-a determinat pe un drujbar angajat la soietatea sa să taie 9 arbori care nu făceau obiectul partizii pe care o avea în exploatare, prejudiciul fiind de peste 16.000 de lei, dar și de furt de arbori în formă continuată. În aceeași perioadă - octombrie - noiembrie 2017 - acesta ar fi sustras masa lemnoasă rezultată din tăierea a 41 de copaci, prejudiciul fiind calculat la aproximativ 11.300 de lei. Totodată, administratorul mai este judecat și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, legat de emiterea unui aviz de însoțire pentru 17,30 metri cubi lemn rotund de brad, act care certifica în mod nereal că efectuase un transport de material lemnos către un depozit. În realitate, au descoperit anchetatorii, transportul nu a existat, ci doar s-a încercat a se crea o aparență de legalitate a existenței materialului lemnos în depozitul societății pe care o administra.

Ancheta a durat ceva timp, iar în cauză au fost cercetate mai multe persoane. Ulterior, doar cei patru au fost trimiși în judecată. Pentru alte persoane s-a dispus fie clasarea, întrucât s-a ajuns la concluzia că nu fuseseră implicate și nu comiseseră vreo faptă penală, fie s-a dispus disjungerea, în vederea continuării cercetărilor.

Adauga comentariu