Un altfel de muzeu își așteaptă vizitatorii în Vrancea. Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne este proiectul unei focșănence și va putea fi vizitat inclusiv în țări din sud estul Europei și în Balcani. „ORICINE poate deveni o victimă a traficului de persoane”

Săptămâna aceasta, vrâncenii au ocazia să viziteze un altfel de muzeu, care iese din tiparele cunoscute. Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne este de fapt un microbuz pe care au fost aplicate imagini care înfățișează victimele traficului de persoane, iar în interior, cu ajutorul unor manechine, sunt prezentate experiențele reale pe care le-au avut persoanele care au căzut pradă exploatării. Nu doar atât: odată intrați în interior, vizitatorii pot asculta detalii din aceste experiențe terifiante. Oricine poate să cadă pradă traficanților de carne vie: femei, bărbați și copii. Or tocmai aceasta se încearcă: atragerea atenției asupra situației reale și a pericolelor. De aceea, caravana în care a pornit Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne vizează în primul rând zonele de risc din perspectiva sclaviei moderne. Muzeul mobil va opri în fața școlilor, primăriilor, bisericilor și în alte zone de interes pentru localnici.

Proiectul este inițiat de focșăneanca Aurora Martin, în calitate de bursieră a Departamentului de Stat al SUA și susținut de American Councils, Ambasada Sustenabilității în România și Baroul București. În Vrancea, s-a oprit mai întâi în șapte localități, iar luni va putea fi vizitat în Focșani. Ieri, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, alături de reprezentantele Agenției Naționale de Egalitate de Șanse, susținută de Departamentul de Stat al SUA și a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați, s-au alăturat proicetului la Școala Gimnazială din Dumbrăveni și la Căminul Cultural din satul Cândești. Muzeul a fost vizitat de peste 125 de mici vrânceni, elevi în clasele V – VIII. Pe lângă vizita propriu-zisă, copiii, alături de primarii comunelor Urechești, Golești, Popești, Gugești, Bordești, Dumitrești și Obrejița, precum și cetățeni din comuna Dumbrăveni, au participat la dezbateri pe tema sclaviei moderne.

 

Campania are și un videoclip creat de un artist cunoscut în Vrancea: Ruslan Lazarin

 

Campania va fi continuată în perioada 25 – 30 noiembrie, când Muzeul Mobil își va redeschide ușile pentru vizitatori. „Proiectul se va extinde ulterior la nivel național, precum și în țări din sud estul Europei și în Balcani, dat fiind faptul că majoritatea victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din această zonă”, au comunicat polițiștii vrânceni, care au și câteva sfaturi pentru persoanele aflate în situații de risc.


1. Cine poate ajunge victima traficului de persoane?
ORICINE poate deveni o victimă a traficului de persoane... chiar şi TU!

2. Traficul de persoane = exploatare sexuală?
Traficul de persoane înseamnă, în primul rând, exploatare, de orice fel: abuz, ameninţare, violenţă. Prin orice formă de constrângere, prin violenţă fizică şi psihică, victimele sunt exploatate sexual pe stradă, în cluburi, în apartamente private, saloane de masaj şi studiouri de video-chat. 

3. Se întâmplă des ca apropiaţii să apară în rol de recrutor?
Da! Peste 60% din victimele traficului de persoane au fost recrutate de persoane apropiate. 

4. Care sunt promisiunile cele mai des folosite de către traficanţi?
Ofertele de muncă în străinătate 02reprezintă metoda cea mai răspândită de recrutare a tinerelor. “Locurile bune de muncă” în străinătate constau în: a lucra într-un restaurant, club, bar sau hotel. Mai există şi alte metode, precum metoda “Loverboy”, în care traficanţii aleg viitoarele victime, petrec câteva săptămâni sau luni cu o fată, câştigându-i încrederea şi spunându-i că ar vrea să o ia în căsătorie, apoi o determină să îl însoţească în altă localitate sau ţară, unde are loc exploatarea. 

Te poţi afla într-o situaţie de risc dacă o altă persoană:
*Se oferă să-ţi împrumute bani pentru a-ţi plăti biletul de călătorie sau şederea;
*Îţi propune să pleci cu documente false;

*Te sfătuieşte să nu declari motivul real al călătoriei tale la punctul de frontieră;
*Doreşte să păstreze cartea de identitate sau paşaportul pentru că “aşa e în siguranţă”;

*Îţi cere telefonul mobil;
*Îţi spune să nu iei bagaje cu tine.

Dacă eşti în pericol:
*Încearcă să părăseşti locul în care eşti ţinut(ă) fără voia ta;
*Contactează poliţia sau Ambasada/Consulatul României din ţara în care te afli;
*Informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că eşti o victimă a traficului de persoane;
*Transmite un mesaj SOS unei rude sau unui prieten apropiat care se află în România (prin telefon, e-mail, sms etc.)

HELP-LINE 0800.800.678

 

Adauga comentariu