Ultimă Oră: Fostul primar al Focșaniului, refuzat de instanță chiar de la primul termen al procesului

Tribunalul Vrancea a considerat că procurorii anticorupție și-au făcut treaba „ca la carte” și că judecata în procesul lui Decebal Bacinschi și al Cristinei Costin poate să înceapă. Bacinschi este judecat pentru fapte din timpul ultimului său mandat, perioadă în care Cristina Costin era șeful Serviciului de Investiții. În prezent, acesta este suspendată din funcție, ca urmare a trimiterii sale în judecată. Dosarul a avut astăzi primul termen pe cameră preliminară, când s-a și dat o soluție.

„Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Bacinschi Decebal-Gabriel şi Costin Maria Cristina, ca nefondate. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în primă instanţă. Obligă inculpaţii la plata sumei de 100 lei fiecare, cheltuieli judiciare în camera preliminară. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în încheierea tribunalului.

La momentul trimiterii sale în judecată, fostul primar al Focșaniului ne-a spus că dosarul este fabricat și că nu a încălcat legea, deoarece în primărie totul s-a făcut legal și corect. Cu toate acestea, Bacinschi este judecat pentru abuz în serviciu, în vreme ce Cristina Costin răspunde pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2014, inculpatul Bacinschi Decebal-Gabriel, în calitate de primar al municipiului Focșani, cu intenție, a atribuit în mod direct, către o firmă „agreată”, un contract privind obiectivul „Instalații de iluminat ornamental în Piața Unirii - Municipiul Focșani” și ulterior a achitat contravaloarea lucrărilor, deși știa că prețul acestora este supraevaluat.

 

În ambele situații, edilul a acționat contrar dispozițiilor legale, rezultatul acestor acțiuni fiind prejudicierea bugetului local cu suma de 394.855 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în cuantum de 267.482 lei de către societatea respectivă. În demersurile sale, edilul a beneficiat de ajutorul inculpatei Costin Maria-Cristina, care, în calitatea de șef Serviciu Investiții, Administrarea Fondului Locativ din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, a întocmit și avizat mai multe documente pentru atribuirea contractului respectiv și ulterior pentru efectuarea plăților.

De menționat este faptul că, la data încheierii contractului, instalarea ornamentelor de sărbători era deja finalizată. Primăria Municipiului Focșani a comunicat că nu se constituie, la acest moment, parte civilă în prezentul dosar penal. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului penal asupra unor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați”, se arată în rechizitoriul DNA. 

Adauga comentariu