Târgul „Fabricat în Vrancea”, „inspirat” dintr-o idee liberală, refuzată inițial. „Vehement ne opunem”, spuneau consilierii social democrați în ședința de CJ din septembrie 2017

 

Încorporat în Festivalul Viei și Vinului - Bachus, dar ținut departe de ochii vizitatorilor din Piața Unirii, târgul „Fabricat în Vrancea” și-ar avea originile într-o idee a consilierilor județeni PNL. Nu de ieri, ci din septembrie 2017, când pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean a fost introdus un proiect cumva similar. Asupra acestui aspect a atras atenția consilierul liberal Ciprian Epre, care a pus pe Facebook azi și documentele respective.

„La depunerea proiectului de hotărâre, propunerea a fost ridiculizată, s-a trecut repede în revistă, pentru ca, după un an și ceva de la ultima propunere, să fie implementată. Nu am nevoie de mulțumiri de la CJ, în schimb, vreau să știți: evenimentul din cadrul Bachus denumit "Fabricat în Vrancea" are la bază propunerea mea de evenimente, majoritatea detaliilor prezentate de mine se regăsesc în ceea ce am văzut (în poze, nu am participat la evenimentele Bachus din multe motive). Diferențe majore sunt locația, eu am propus Piața Unirii și mențin părerea că acolo ar trebui să se desfășoare, iar alta să fie eveniment de sine stătător, dar pot admite că la început poate fi oportun să fie legat de un eveniment mai mare ca mai apoi să fie extras și brănduit separat.

Mă deranjează faptul că prima oară când am depus și a ajuns la votul consilierilor au făcut tot felul de comentarii ce nu își aveau locul. Asta se întâmpla în septembrie 2017. Am insistat, am propus și amendament în ședința pentru bugetul din 2018. Atunci, ca să nu mai voteze împotrivă au propus trimiterea către Centrul Cultural Vrancea și propunerea ca eu să vin către ei cu o detaliere. Am fost la Centrul Cultural Vrancea, am discutat, iar toate răspunsurile primite au fost că e greu, că producătorii nu vor să vină, că e dificilă o astfel de abordare etc. Atunci am înțeles că propunerea mea nu se va materializa așa cum doream”.

 

Nu l-am crezut pe cuvânt, așa că am urmărit - vorba aia - cu atenție și îngrijorare ședința respectivă, pe youtube. Ședința de acum doi ani s-a desfășurat în lipsa președintelui CJ Vrancea, fiind prezidată de Dănuț Cristian.

Și așa am aflat că într-adevăr au fost ceva discuții, iar după citirea proiectului, Ciprian Epure a confirmat că nu își dorește un târg al producătorilor vrânceni în cadrul Bachus, ci ca un eveniment separat. „Din punctul meu de vedere - și este și o zicală - sub umbra nucului nimic nu crește. E clar că Bachusul este targetat pe ceva anume, iar restul sunt și tradiții din Vrancea și alte zone, producători locali sau nu. Nu are legătură cu Bachus, este ceva separat, un acord încheiat între producători și UAT-uri, fără costuri pentru Consiliul Județean. Sunt producători care ar fi dispuși să își promoveze acele lucruri, într-un format cât de cât frumos. Nu este un festival, ci va aduce la cunoștință lucruri din județul Vrancea, într-un format mai acceptabil”, a spus consilierul, așa cum rezultă din înregistrarea video a ședinței din 20 septembrie 2017.

Opoziția a fost clară prin vocea consilierului PSD Cătălin Răducanu: „Noi, grupul consilierilor PSD, ne opunem vehement cheltuirii banilor publici așa, aiurea. Nu? Așa spun colegii liberali. Deci vehement ne opunem. Sunt standuri tradiționale la Bachus, producătorii locali pot veni să își promoveze produsele. Nu știu dacă încă un festival ar mai fi de folos”.

Urmarea a fost târgul tradițional organizat anul acesta în premieră în Crângul Petrești, de cine altcineva decât CJ Vrancea, condus de același Marian Oprișan. „Îmi doream să îmi spună, da, îl vom face, și să nu mă treacă prin toate nebuniile. Iar potențialul este de eveniment separat de Bachus. Da, nu își avea locul în Crâng, după părerea mea”, ne-a spus consilierul județean Ciprian Epure.

Sâmbătă, la deschiderea oficială a a târgului, au venit Valery Kuzmin - ambasadorul Federației Ruse în România, și ministrul agriculturii - Petre Daea. Potrivit CJ Vrancea, producătorii care și-au expus produsele la Muzeul Satului Vrâncean au fost Ana Are, Apcovin, Aurora, Avicola, Carpatvin, Crama Gîrboiu, Căprițele Lui Robert, Domeniile Panciu, Dyonisos Cotești, Diacarn Food, Direcția pentru Agricultură Județeană Vrancea, Maressia, Muguri de Lavandă, Odovitis Jariștea, Rotrade Wine, Senator Wine, Vincon, Vinexport Trademark, Vingex, dar și producători de pâine cum ar fi: Pâinea lui Pitiș, Pâinea lui Cuza, Pâinea tradițională de Cotești.

Toți aceștia nu au au avut loc să expună în Piața Unirii și pe străzile adiacente, unde timp de câteva zile a fost un adevărat festival „internațional”.

Sursa foto: Facebook

Adauga comentariu