Suspiciunea de pestă porcină africană de la Măicănești a fost confirmată oficial de București!

Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat fără dubii prezența virusului pestei porcine africane la o gospodărie din Slobozia Botești – satul nou – din comuna Măicănești. Gospodăria, aflată la marginea localității pomenite mai sus, a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost introduse restricțiile, pentru întereaga zonă, în ceea ce privește circulația persoanelor și animalelor, a mijloacelor de transport, transportul produselor și subproduselor.


Gospodăria cetățeanului unde a fost depistată pesta a suferit un proces de dezinsecție, s-a trecut la catagrafierea efectivelor iar zona a fost pusă sub supraveghere. De asemenea, încă de ieri au fost instalate filtre rutiere la intrarea și ieșirea din localitate. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.


„D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, se arată într-un comunicat al DSV Vrancea.
 
 

 

Adauga comentariu