STEV 2019, reinventat: „Stațiunea” Teatrală a Elevilor Vrânceni. Câte ceva despre activitatea de premiere

A mai trecut un an din Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni, cu bune cu rele, iar vineri a venit momentul mult așteptat: premierea. Despre actul artistic al elevilor participanți, numai de bine. Nu suntem specialiști - poate mai mult „cloșcuțe”, adică părinți ai steviștilor. Foarte posibil să nu înțelegem teatrul, dar mai avem câte o idee despre cum se citește în limba română/ engleză un titlu al unei piese, un autor. Ei bine, în acest context nu am înțeles de ce tocmai domnul Emil Răvoiu, director al Casei de CULTURĂ a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuță”, a ținut musai să deschidă STEV, anunțând tare în microfon că începe... „Stațiunea” Teatrală!

Nu doar că a deschis-o, dar domnul director Răvoiu a și închis-o. Repede, repede, de parcă ar fi furat diplomele și... a fugit cu ele pe scenă.

Cu siguranță elevii, profesorii, îndrumătorii, părinții și chiar juriul apreciază rolul de gazdă al Casei de Cultură în ce privește organizarea STEV. Mulțumiri! Dar...

Dacă domnul Răvoiu s-ar fi oprit doar la a deschide „Stațiunea”, așa cum greșit s-a exprimat, poate „calitățile” domniei sale de prezentator nu ar fi fost supuse atenției noastre. Însă directorul CCS s-a încăpățânat, nu am înțeles de ce, să și închidă „Stațiunea”. Asta însemnând că, fără a mai aștepta juriul pe scenă, domnia sa a purces a da citire „dăn” diplomele acordate profesorilor coordonatori. A făcut un tandem perfect cu domnul... „primar”. E drept, primarul Cristi Valentin Misăilă a fost la deschiderea Stagiunii. Vineri, însă, lângă domnul Răvoiu era doar domnul viceprimar Ionuț Mersoiu - în carne și oase. La închidere l-am auzit pe domnul Răvoiu, ne-am uitat în jur... și nu era decât domnul vice. Încă Mersoiu.

Revenind la tandem, Răvoiu citea, Mersoiu dădea. Cu un zâmbet larg pe față. Diplomele!

Premierea a continuat în același stil. Astfel, cei din sală au aflat că un premiu a fost acordat profesorilor coordonatori ai piesei „Bolovanul” închipuit - în loc de „Bolnavul închipuit”, și „Centrum” - în loc de „Chatroom”. Bine, nici măcar „piesă” nu a fost nimic altceva în pronunția domnului Răvoiu decât... „pesă”.

Practic și juriul a rămas mască, auzind ce piese se jucaseră de fapt. Noroc că de la o bucată încolo, premierea a fost continuată de juriu, altfel cu siguranță gafele ar fi continuat. Am fi vrut să îl auzim citind, totuși, și una dintre piesele jucate, „With a little help from my friends”, sau autorii Mathias Malzieu, Alexandr Hmelik, Matei Vișniec, Moliere șamd. Spre satisfacția publicului de toate vârstele. Cunoscători sau nu.

Însă ne gândim cu groază cum s-ar fi auzit numele autorilor, străini sau români, în condițiile în care nici toate numele școlilor nu le-a nimerit. În limba română. Colegii în loc de licee, săracul Duiliu Zamfirescu pocit... O fi avut emoții, cine știe? În acest caz, poate ar trebui ca pe scenă să apară cineva mai puțin „emotiv”. Sau, de ce nu, mai pregătit. Cu siguranță ar fi ieșit mai puțin ciufulit și apreciat în rolul de organizator al acestui important eveniment cultural în Vrancea.

Adauga comentariu