Până ca focșănenii să fie amendați pentru că produc gunoi fără a plăti facturi, au căzut capete. „Vârsta nu le-a mai permis să meargă în pas cu tehnologia”, crede primarul despre șefii care și-au pierdut funcțiile din cauza contractelor de salubritate

Doi dintre cei mai longevivi șefi din municipiu au rămas pe lângă scaunele importante pe care le-au deținut, ca urmare a faptului că nu au respectat unele indicații venite din partea primarului Cristi Valentin Misăilă. Acesta a dezvăluit săptămâna trecută că „dispariția” directorului CUP Salubritate și a șefului Serviciului de Impzite și Taxe din cadrul primăriei are o legătură directă cu contractele pe care le au sau nu le au focșănenii cu societatea de salubritate. Nici în acest moment nu se știe exact care sunt focșănenii care fentează plata gunoiului, iar primarul consideră că o parte din vină o poartă Viorel Profiroiu, dar și Meluș Nazâru.

CUP Salubritate, în vechea conducere, nu a fost în stare să își facă o bază de date concretă, în care să avem identificate persoanele care sunt în contract cu CUP Salubritate, identificate printr-un CNP. Vă dau un exemplu: Popescu Ion pot fi mai mulți cetățeni și nu știam exact. Când am început să împerechem baza de date de la CUP Salubritate cu baza de date de la noi, de la Impozite și Taxe, am constatat că nu putem face o diferențiere. Cine sunt cei care au contract încheiat cu CUP Salubritate și cine sunt cei care nu au încheiat. Atunci s-a ajuns la formula de a face un Regulament prin care să punem în aplicare această Hotărâre 86 din 10 martie 2016... Fapt care nu s-a întâmplat, drept dovadă că am ajuns în situația în care a trebuit - mai voalat sau mai puțin voalat - să apelez la o cerere a demisiei domnului Profiroiu. Acesta este unul din motivele pentru care în prezent domnul Profiroiu nu mai este în prezent directorul CUP Salubritate”, a punctat primarul Misăilă.

Însă plecarea lui Profiroiu de la CUP Salubritate - deși iminentă, dat fiind că acesta se afla în concediu de mai mult timp și se gândea să își fructifice pensia - a fost legată și de cea a lui Nazâru. Și acesta întrunea condițiile de pensionare însă, potrivit primarului, ar fi dorit să își continue activitatea. Lui Meluș Nazâru i se reproșa și i se reproșează faptul că nu a urgentat înștiințarea contribuabililor cu privire la faptul că au obligația de a declara dacă au sau nu contracte încheiate cu societatea de salubritate. Astfel, Serviciul de Impozite și Taxe ar fi putut foarte bine să înștiințeze contribuabilii înainte ca acest lucru să fie demarat de societatea angajată să trimită astfel de notificări.

Am reușit să îl convingem pe domnul Nazâru - care din fericire a ieșit la pensie, să facă acest lucru. Era obligația dumnealui, ca responsabil în mod direct cu organizarea acestui Serviciu de Impozite și Taxe. Pe partea de impozite și taxe locale am avut o discuție cu dumnealui... în fine, au fost mai multe discuții....

O altă problemă pe care am constatat-o privind depunerea declarațiilor e această sincopă - care cred eu că a trecut, dar a trecut cu un efect destul de neplăcut, este faptul că în perioada depunerii și în perioada în care toți cetățenii de bună credință au venit să își plătească impozitele și taxele locale - 1 ianuarie -31 martie, când au beneficiat de acele bonificații, eu am dat dispoziție Serviciului de Impozite și Taxe să înștiințeze fiecare cetățean care vine la ghișeu despre această obligație de a depune acea declarație. Fapt care nu s-a întâmplat. Au mizat pe acest contract care a fost încheiat foarte târziu, 18 februarie, iar până au fost listate, până au fost transmise toate deciziile de impunere, timpul a trecut.

Cetățenii nu au luat la cunoștință în timp util - și acesta este un alt lucru care m-a determinat să nu îi prelungesc, după ieșirea la pensie domnului Nazâru - șeful impozitelor și taxelor locale. A solicitat o prelungire a contractului de muncă, conform legii, și nu am fost de acord. Pentru că nu a înțeles că trebuie să venim în sprijinul cetățenilor. Mai mult decât atât, am aflat de la agenții economici că erau puși pe drumuri. Există și situații în care într-un apartament unii cetățeni declară sediul social al societății. Societăți care nu desfășoară activități extraordinare în cadrul apartamentului respectiv, ci își declară doar sediul social. Nu putem fi absurzi și să punem la plată atât agentul economic cât și cetățeanul care locuiește în imobilul respectiv. Iar toate aceste lucruri au dus la o îngreunare a identificării acestor cetățeni și agenți economici care nu au încheiate contracte cu CUP Salubritate.

Am făcut toate demersurile necesare, dar... a fost nevoie să dăm doi oameni afară pentru a ajunge să facem lumină în acest domeniu. Probabil vârsta nu le-a mai permis să meargă în pas cu tehnologia. Probabil, nu știu”, a mai spus primarul Focșaniului.

Adauga comentariu