Notarul Cătălin Vrabie își mută toate bagajele în fosta Casă a Căsătoriilor. Imobilul nu apare încă în declarația de avere

Social democratul Cătălin Vrabie, proprietarul de drept al spațiului de pe Strada Nicolae Iorga - cunoscut în trecut drept Casa Căsătoriilor - se va muta cu totul în noul imobil. Anul trecut, notarul Vrabie a demarat un amplu proiect imobiliar în cadrul căruia mai întâi a demolat vechiul imobil, iar apoi a ridicat o nouă casă. De atunci, Cătălin Vrabie a ținut să asigure că aici își va desfășura doar activitatea notarială, dat fiind că în acel moment plătea chirie pentru un spațiu aflat la doi pași, pe Strada Cuza Vodă.

Acum, Vrabie s-a răzgândit, așa că se va muta cu totul în fosta Casă a Căsătoriilor. Luna trecută pe 25, familia Vrabie a obținut un certificat de urbanism de la Primăria Focșani pentru „schimbarea destinației spațiului de la mansardă în locuință și a subsolului din arhivă în spațiu tehnic”. Anterior se făceau pregătiri doar pentru activitatea notarială, astfel că în aprilie primăria îi eliberase un certificat de urbanism pentru amplasarea totemului publicitar și reclamei luminoase.

Certificatul de urbanism care a însemnat începutul sfârșitului pentru clădirea veche a fost eliberat pe 23 ianuarie 2018: „desființare corp C1 - casa căsătoriilor și construire imobil D+P+M păstrând arhitectura construcției existente”. În plus, încă de atunci se discuta că în imobilul care se va construi își va muta activitatea notarială și cam atât. „Voiam să fiu gata la 1 ianuarie 2019, cu toate că astăzi nu cred că mai este realizabil acest termen având în vedere cât de mult s-a tergiversat. Clădirea se va încadra în dimensiunea și volumetria inițială, avea un pod foarte înalt, de 1,40 metri. Va avea un demisol mai înalt, 60 de centimetri de la sol, așa cum avea inițial soclul clădirii, parter - în aceeași volumetrie și înălțime - și mansardă”, ne-a spus Cătălin Vrabie la vremea respectivă, reiterând că spațiul va fi folosit doar pentru activitatea notarială.

În jurul investiției pe care urma să o facă Vrabie - demolarea și construirea unei clădiri leite vechii Case a Căsătoriilor, a fost o întreagă discuție publică, după ce în Consiliul Local a ajuns un proiect prin care ar fi urmat ca primăria să facă un schimb de teren în zonă cu proprietarul Vrabie. „Scopul final al lucrărilor de construcții, ținând cont și de normele de urbanism, este de a readuce la viață un imobil vechi, cu o valoare sentimentală pentru mulți locuitori ai Municipiului Focșani, amplasat într-o zonă pietonală centrală iar menținerea actualelor alei pietonale ar fi necesară și utilă. Mai mult, prin modificarea limitelor de proprietate se pot crea și locuri de parcare pentru toți locuitorii din zonă care la acest moment nu au la dispoziție un număr suficient de locuri de parcare, staționarea făcându-se chiar și pe spațiul verde”, se arăta în proiectul respectiv. În final, solicitarea lui Vrabie nu a avut un final fericit,  dar lucrurile au mers mai departe în formula inițială, iar în decurs de câteva luni au mai fost necesare și alte aprobări de la primărie.

Lucrurile s-au mișcat repede, iar construcția a fost gata în ritm alert. Nimic de spus, arată bine, iar zona este îngrijită. Probabil mulți în situația lui Vrabie ar lua aceeași decizie, dată fiind înfățișarea casei, plus timpul scutit pentru a ajunge la birou. Cobori câteva trepte și gata. Sau poți întocmi acte notariale chiar la urgență, dacă e nevoie.

Cu atât mai mult cu cât familia Vrabie nu are nicio proprietate în oraș, ci doar la țară. Cătălin Vrabie are o profesie care nu îi impune completarea și depunerea unei declarații de avere. Însă totodată, având o funcție - chiar și neremunerată - în administrație, putem afla câteva date privind proprietățile acestuia. Astfel, în calitate de membru în Consiliul de administrație al CUP Salubritate, notarul Vrabie apare cu o declarație pe site-ul acestei instituții. Din aceasta reiese că soții Vrabie au nu mai puțin de 11 terenuri cumpărate între anii 2008 - 2019, însă doar unul în Focșani. Acesta din urmă, intravilan, apare ca fiind achiziționat în 2017 și are o suprafață de 604 metri pătrați. Ar putea fi cel de pe strada Nicolae Iorga, însă în declarația completată în aprilie anul acesta nu se corelează cu nicio casă. Familia Vrabie are într-adevăr și clădiri, însă doar în Mirceștii Noi - o casă, și în Nămoloasa - un spațiu comercial. Cu toate acestea, pe același document apar venituri din cedarea folosinței bunurilor, respectiv chirii: 48.600 au câștigat în 2018 fiecare din soții Vrabie de pe urma unui contract de închiriere al unui imobil în Focșani. Posibil chiria pe teren, pentru că o clădire, după cum am spus, nu există. Dacă am ajuns la capitolul venituri, putem spune și că Vrabie a strâns anul trecut din activitatea notarială 856.699 lei.

Adauga comentariu