Mormane de deșeuri zac împrăștiate la ieșirea din satul Boțârlău. Localnicii cer administrației locale măsuri urgente. Primarul din Vulturu: „Nu sunt gunoaie, domnule! Veniți să vedeți!”

Cu un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) nefuncțional, gunoaiele aruncate pe unde se nimerește a devenit un fenomen îngrijorător în județul Vrancea. Pe rețelele de socializare apar tot mai des postări ale cetățenilor în care sunt prezentate fotografii cu mormane de deșeuri azvârlite la marginea localităților și, nu de puține ori, de aceste fapte sunt acuzate tocmai administrațiile locale din județ. Garda de Mediu împarte amenzi însă lucrurile par scăpate de sub control.


Un nou caz de acest gen a fost sesizat de mai mulți locuitori ai comunei Vulturu. Revoltați de mormanele de gunoaie aruncate la câteva zeci de metri de casele lor, la marginea satului Boțârlău, ei au fotografiat deșeurile împrăștiate peste tot și au postat pe paginile de socializare.


Imaginile sunt dezolante. Pe o suprafață considerabilă de teren zac împrăștiate zeci dacă nu sute de kilograme de gunoaie: resturi de îmbrăcăminte, cutii și sticle de bere, găleți de plastic, materiale de construcție, lumânări dar și deșeuri vegetale. De altfel, oamenii spun că vinovați ar fi angajații primăriei care au făcut curățenie în cimitir și au aruncat resturile la marginea satului.


Din nefericire, unii dintre săteni ne-au spus că nu este un caz singular și că au fost depozitate deșeuri chiar în albia rîului Putna. Revoltați, ei spun că a sosit momentul ca edilul să dea socoteală și că vor reclama situația la Garda de Mediu Vrancea.

 
„Angajații primăriei au făcut curățenie prin cimitir și au dus gunoaiele într-un canal, la ieșire din Boțîrlău, la câteva zeci de metri de casele unor oameni. Altă dată am aflat că le-au dus la malul râului Putna. Deci se fac treburi de genul ăsta și bănuiesc că primarul nu este în necunoștință de cauză.

Au mai fost cazuri asemănătoare când au fost aruncate deșeuri vegetale, însă acum s-a exagerat. Păi ce facem? În loc să protejăm albiile râurilor și mediul înconjurător, noi ducem gunoaiele pe câmp?”, ne-a spus S.P. din comuna Vulturu.


Pe de altă parte, primarul comunei Vulturu are o altă versiune a celor întâmplate. Nicușor Păcuraru spune că fotografiile postate pe paginile de socializare sunt vechi de doi ani și că primăria strânge mereu deșeurile aruncate de cetățeni.  


„Nu sunt gunoaie, domnule. Veniți să vedeți. Pozele alea sunt vechi de vreo doi ani. Mai sunt cetățeni, ca peste tot, care aruncă noaptea saci de gunoi dar noi le strângem mereu. Cum să ducă primăria gunoaie acolo? Noi, chiar și ieri am făcut curat. Avem un tractoraș cu remorcă... facem curățenie pe străzi.


Ne ducem până la Maluri, până la Hîngulești, până la Vadu Roșca. Că, ce se întâmplă, vine noaptea, ia sacul în mașină, îl aruncă jos și pleacă. Noi strângem și-l dăm la remorcă. Poate reușim să încheiem contracte de salubritate cu toată lumea și, după aia, poate nu mai aruncă nimeni”, ne-a lămurit edilul din Vulturu, Nicușor Păcuraru.


Cu toate acestea, un alt localnic din Boțârlău spune că fotografiile cu pricina nu au mai mult de o lună și că mormanele de gunoaie se află și acum acolo. „Domnule, fotografiile sunt făcute în urmă cu maxim o lună în urmă. Să se ducă să vadă gunoaiele acolo și să întrebe când au fost luate din cimitir. Deșeurile se află și acum acolo, în canal, la Boțârlău.


Mai sunt și în canal spre Vadu Roșca și spre stână, numai gunoaie tot satul Boțârlău. Acum patru ani a fost tot așa. A venit Garda de Mediu și au fost nevoiți să încarce deșeurile cu basculanta, din canal”, ne-aspus cetățeanul.


În legătură cu aceste aspecte, Garda de Mediu Vrancea spune că așteaptă o sesizare pentru a se deplasa la fața locului. „Dacă primim o sesizare, referitor la aceste aspecte, ne vom deplasa la fața locului și vom lua de îndată măsurile care se impun”, ne-a declarat șeful Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.


În urma materialului de față, noi sperăm să grăbim puțin acțiunea. Oficialitățile ar trebui să se autosesizeze, așa cum se procedează, și să se deplaseze la fața locului pentru analiza imediată a situației din localitatea Boțârlău.

 

Adauga comentariu