Minune! La două sute de ani după ce s-a inventat becul, cu puțin noroc, Cătunul Boșcani va avea energie electrică!

30 de gospodării din localitatea Boșcani, ce ține de orașul Adjud, ar putea beneficia de lumină electrică, la 230 de ani după ce Edison a testat primul bec și a declarat optimist: „Vom face energia electrică atât de ieftină încât doar bogații vor folosi lumânările”. Iată că pentru cei din Boșcani viitorul a bătut, în sfârșit, la ușă. Vorba ceea, „Mai bine mai târziu decât niciodată”.

Inițial, administrația locală s-a gândit să facă pe barba ei un proiect de alimentare a tuturor gospodăriilor din Boșcani cu energie electrică, însă costurile se ridicau la aproape 400.000 de mii de lei (aproape 90.000 de euro), peste posibilitățile primăriei din toate timpurile. Probabil că dacă marian Oprișan renunța un an la paranghelii, se racordau de mult la lumină nu numai cei din Boșcani, ci și oamenii din Piscul Reghiului.

Vreo zece gospodării reușiseră, totuși, să se racordeze la centrala fostului combinat Vrancart, însă lumina se dădea cu porția, mai mult nu, decât da. Prin urmare, administrația locală a făcut o scurtă evaluare și a trimis documentația la Administrația Fondului pentru Mediu pentru a beneficia de minunile Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice”.

„Imediat ce am văzut la măsura respectivă ne-am gândit că putem face ceva pentru acești oameni. Am identificat locația și se încadra perfect pentru acest program. Avem o zpnă în care oamenii nu sunt branșați. Există o alimentare de la fostul combinat Vrancart, însă alimentarea cu energie se întrerupe mai mereu. Cei mai mulți, însă, nu au avut niciodată energie electrică. Sperăm să terminăm proiectul chiar anul acesta și să aducem, la propriu, lumina în casele oamenilor”, ne-a spus viceprimarul orașului Adjud, Claudiu Cristea.

În urma evaluărilor, 18 gospodării s-au calificat în finală și vor beneficia de panouri fotovoltaice, chiar deasupra caselor, ceea ce înseamnă o adevărată independență energetică, asta ca să nu mai spunem de costurile reduse. Suma care va fi alocată pentru transformarea cătunului într-o oază de civilizație este de 450.000 de lei (95.000 de euro), adică 25.000 de lei pentru o centrală fotovoltaică de minim 1kW, plus racordurile interioare și exterioare.

 

Adauga comentariu