Mai avem elevi? În ultimii trei ani, în Vrancea au fost închise 40 de unități școlare!

Anul școlar 2019 – 2020 a tras după sine, ca în fiecare an, închiderea mai multor unități de învățământ, toate din localitățile aflate în mediul rural. Din experiența anilor anteriori, acestea sunt închise, în principal, din cauza unui singur motiv: lipsa elevilor. De la an la an, numărul acestora se diminuează astfel încât, atunci când rămân câte patru, cinci, șase ori zece elevi, se impune închiderea școlii sau grădiniței respective.


„Și în anii precedenți au fost închise unități școlare, principala problemă fiind numărul mic de elevi. În aceste condiții profesorii titulari intră în restrângere de activitate și, conform legii, la anul trebuie să le găsim posturi. În ceea ce-i privește pe cei care suplinesc, Inspectoratul Școlar Vrancea nu are această obligație”, ne-a spus inspectorul general adjunct al ISJ Vrancea, Aurel Șelaru.


Deocamdată, în județul nostru au fost închise 12 unități școlare, respectiv cinci grădinițe (Arva – Broșteni, Bizighești, Câmpuri, Mărăști, Vulcăneasa) și șapte școli primare (Bodești, Diocheți, Ocheșești, Romănești, Topești, Ursoaia, Vladnicu de Sus).


Anul școlar 2019 – 2020 nu este o excepție. În principal pentru că nu mai erau elevi, în județul Vrancea au fost închise școli și grădinițe în fiecare ani. Să luăm ca exemplu ultimii trei ani școlari: în 2017 – 2018 s-au închis șase școli și tot atâtea grădinițe; în 2018 – 2019 s-a pus lacătul pe ușa a 16 instituții de învățământ, 10 grădinițe și șase școli iar anul acesta, așa cum am spus, încă 12 unități școlare.


Prin urmare, în ultimii trei ani au fost bătute scânduri la ferestrele a nu mai puțin de 40 de instituții de învățământ, 19 școli și 21 de grădinițe și s-au deschis doar două, o școală și o grădiniță. Parcă nu-ți mai vine să râzi, nu-i așa? Există o problemă gravă și nimeni nu pare să ia în serios lucrul acesta.

 

Adauga comentariu