Hai la mare, la cursuri de perfecționare! Cum îmbină funcționarii plăcutul cu utilul pe bani publici

Odată cu începerea sezonului estival, au început să curgă cu oferte de perfecționare a celor care lucrează în domeniul public , în special a funcționarilor publici. Firme, societăți, asociații, toate pun la dispoziția personalului din sectorul public tot soiul de cursuri organizate la mare ori la munte, în locații unde numai de băgat la cap prostii administrative nu-ți arde. Evident, cum în ziua de astăzi nimeni nu oferă nimic pe gratis, deplasările respective sunt pe bani, unele devenind chiar costisitoare pentru anumite bugete mai sărace.


Astăzi ne-am oprit la primăria din Milcovul, acolo unde doamna Veronica, angajată din 2011 la contabilitate, va pleca pentru prima oară la un curs de specializare intitulat pompos „Bazele Administrației Publice”. Sesiunea de training pentru o persoană, în cazul nostru doamna Veronica, va costa 950 de lei – mapă cu documente, suport de curs și cofeebreak (pauza de cafea, că nimic nu rămâne neplătit), la care se adaugă 2.440 de lei – taxa de servicii conexe, adică cazarea și masa. Nu trebuie uitat bonusul, respctiv ficare participant are posibilitatea de a alege între o reducere de 200 de lei sau o tabletă.


 Antrenamentul în administrația publică va fi organizat pe o perioadă de cinci zile, între 12 și 17 august, și va avea loc la Hotelul Maridor din Stațiunea Bran, „construit în amfiteatru, pe trei nivele, cu o arhitectură modernă și panoramă deosebită către Munții Bucegi și Piatra Craiului” ,cel puțin așa scrie în prezentare. Între cursuri, doamna Veronica va putea să-și peteacă timpul liber în mod cât mai plăcut, întrucât complexul are sală de fitness, teren de sport, masă de biliard și tenis de masă.


Cât despre cursuri, am încercat să aflăm câte ceva chiar de la sursă, respectiv de la societatea care se ocupă cu organizarea acestora, EXPERT DIPLOMATIC BUSINESS SRL, din București. O doamnă ne-a răspuns la telefon și ne-a explicat amabil că în urma „absolvirii” cursurilor, funcționarii vor primi câte o diplomă de... participare, hârtie numai bună să-ți amintească că ai fost acolo, fără o altă utilitate mai bună decât un prosop de hârtie.


„La final se va da o diplomă de participare. E adevărat, funcționarul poate învăța și singur dar gândiți-vă că într-o instituție nu se ocupă doar de administrație publică. Se ocupă și de contabilitate, și de altel. Câte să învețe și el singur? Are nevoie de suport”, ne spune doamna de la celălalt capăt „al firului”. O întrebăm la ce folosește diploma de participare și ne răspunde înțepată că „Rămâi cu informația. Pot să iei și diplomă autorizată, că lucrăm și cu diplome de la minister, dar la ce te ajută?


Ce, dacă primești diplomă de la minister ești mai deștept decât dacă stai la un curs cu diplomă de participare? Nu, ești la fel! Oamenii nu vin pentru diplome ci pentru că învață lucruri noi. Dacă iei o dată diplomă și mai mergi la alte cinci cursuri pe același domeniu, ce faci? Îți iei de fiecare dată diplomă? Pentru că funcționarii publici cam au diplome. Sunt unii pe achiziții care au câte patru diplome, ce să facă cu ele?”, ne lămurește doamna.


Până aici e clar, însă ce spune primarul care plătește din banii statului cursuri fără diplome? Pus în fața unei asemenea întrebări, edilul comunei Milcovul, Mihai Neață, recunoaște că este obligat să trimită oameni la specializare chiar dacă nu-i convine. Ca orice gospodar, primarul a pus de-o parte 15.000 de lei pentru oamenii care vor pleca la „studii”.


„Până acum nu am avut bani prevăzuți pentru așa ceva. Anul acesta am prevăzut la buget bani pentru fiecare funcționar public. Trebuie să meargă la cursuri de formare întrucât la orice control făcut de Curtea de Conturi mi s-a impus să fac așa ceva. Dacă fac o investiție, mi se numără fiecare șurub, fiecare piuliță, dar dacă dau bani pentru cursurile astea, totul este în regulă, nimeni nu întreabă nimic. E un schimb de experiență, învață ceva, nu zic nu, dar până la urmă... practica contează. Noi avem alte probleme aici, nu ce visează ăia în Parlamentul României”, ne spune amabil primarul Mihai Neață.


Prin urmare, din toată chestiune asta, reiese că cei care organizează astfel de cursuri au cel mai mult de câștigat. Ce-i drept, se bucură și funcționarii care petrec o minivacanță la munte ori la mare, fără să scoată din buzunar niciun leu. La urma urmei, o diplomă nu te face mai deștept, nu-i așa?

 

Adauga comentariu