Gunoaiele încep să sufoce Vrancea! În Vidra, problema deșeurilor aproape că a scăpat de sub control!

Gestionarea deșeurilor în cele mai multe din localitățile județului Vrancea pare să fi scăpat cu totul de sub control. Apar din ce în ce mai multe cazuri în care primarii sunt depășiți de situație, gunoiul menajer este aruncat de cetățeni pe unde dă Dumnezeu iar gropile de gunoi ilegale apar ca ciupercile după ploaie.


De la 1 iulie întreg sistemul de colectare ar fi trebuit să se bazeze pe selecția deșeurilor, însă în Vrancea asta este o glumă proastă. Pentru că în județul nostru nu există încă o rampă de gunoi, așa cum promisese administrația județeană cu mult timp în urmă, firmele de salubritate sunt nevoite să facă un soi de sortare pe câmp, într-un fel de stații de mântuială. Asta dacă se face și gunoiul nu ajunge să fie îngropat.


Un nou exemplu elocvent că autoritățile nu mai pot gestiona situația (dacă putem vorbi despre așa ceva) este comuna Vidra. O serie de fotografii arată gunoaie răspândite peste tot,unele chiar prin centrul comunei.


„ Acum, în primăvară, am făcut taxa obligatorie la toată populația iar acum așteptăm să vedem. Efectul acestor măsuri nu se poate vedea chiar imediat. Lumea s-a revoltat că e taxa mare dar gunoiul pe care trebuie să-l ridice societatea de salubrizare este în cantități foarte mari, peste așteptări.


 Anul trecut aveam doar trei sute și ceva de abonați, acum avem cel puțin două mii. Este inexplicabil de unde a apărut atâta gunoi... probabil și de la comerț. Dacă iei trei pâni, le iei în trei pungi. Eu zic că am făcut niște pași dar problema este cu această colectare selectivă. Eu nu am aplicat sancțiuni la populație...”, ne-a spus edilul comunei, Silviu Pintilie.


În Vidra există două categorii de cetățeni. Cei care au contract cu firma de salubrizare - și plătesc o sută de lei pe an - și cei care nu au. Aceștia din urmă au fost obligați să plătească o taxă anuală la primărie în valoare de aproape două sute de lei. Edilul spune că a luataceastă măsură pentru a-i obliga pe oameni să încheie contract cu firma de salubrizare.


Pe de altă parte, unii spun că acestea sunt niște măsuri abuzive și că cineva nu-și face treaba. Cu alte cuvinte, oamenii sunt taxați însă gunoaiele nu sunt ridicate cu săptămânile.

„Mie, ca cetățean, nu-mi poți solicita bani în condițiile în care nu-mi creezi serviciul respectiv. Faci întâi asta și după aia vii și ceri bani.


Pe 75% din suprafața comunei Vidra nu vine nimeni să ridice gunoaiele deși cetățenii plătesc. Curățenie se face doar pe străzile principale în rest... Pur și simplu nu fac față! De exemplu, săptămâna trecută, la Irești au ridicat gunoiul după o lună. Lumea reclamă lucrul acesta. Societatea nu intră pe fiecare stradă, așa cum ar trebui. Primarul a făcut un fel de țarc în care lumea depozitează deșeurile menajere și nici de acolo nu vin să-l ia”, ne-a spus consilierul local Daniel Moroșanu.


 Situația pare destul de complicată. Societatea de salubrizare care are contract cu primăria din Vidra este DITTA Porumboiu. Reprezentantul și managerul acesteia spune că își face treaba cu regularitate și că la mijloc este doar un război politic de hărțuire.


„Nu există așa ceva. Nu am cum să nu trec prin Irești. Pe acolo trec săptămânal, astăzi suntem acolo... Dacă se plâng e treaba lor. Credeți că nu mă suna primarul de 30 de ori până acum dacă nu-mi făceam treaba? Credeți că mă lăsa în pace? Îmi mai plăteau facturile? Haideți să fim serioși”, ne-a spus managerul societății Daniel Porumboiu. Cert este că societatea de salubritate se ocupă de ridicarea gunoiului din poartă în poartă, deșeurile aflate în centrul comunei fiind responsabilitatea primăriei.


Situația de la Vidra se regăsește în toate comunele din Vrancea, nevoite să sedescurce într-o situație fără ieșire. De la 1 iulie a intrat în vigoare normele europene de colectare selectivă a deșeurilor, însă cum dracului să faci așa ceva la țară în momentul de față. Practic, în nici un oraș din Vrancea gunoiul nu se colectează selectiv. A văzut cineva o mașină de salubritate care ridică doar plastic sau numai sticlă? Noi nu am văzut!


Peste asta, cum în Vrancea nu există groapă ecologică, deșeurile sunt transportate în alte județe și acolo nu se mai primește gunoi menajer. Cu alte cuvinte, societățile de salubrizare au ajuns în situația de a nu mai avea unde să ducă gunoiul. Și cine vorbește despre asta?

 

Adauga comentariu