Elevii din patru școli vrâncene vor primi o masă caldă. Ministerul Educației spune că în acest semestru, dar cel mai probabil copiii vor primi pachetele cu mâncare în... vacanță!

Aseară, una dintre ordonanțele adoptate de Guvern vizează acordarea unei mese calde elevilor care frecventează cursurile din cadrul a 150 de unități de învățământ. Ideea nu e nouă, deja în Vrancea se implementează acest proiect la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești, de aproape patru ani. Cum se implementează programul „Masa caldă” am scris concret în urmă cu un an. Ei bine, acum, Ministerul Educației și Cercetării spune că prin această Ordonanță de Urgență s-a extins „programul-pilot de acordare a unui suport alimentar” la un total de 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, iar în listă au fost adăugate alte trei unități școlare din județul nostru: Școala Gimnazială „Principele Șeban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea, Școala Gimnazială Păunești și Școala Gimnazială „Profesor Grozea Nicu” Răstoaca. 

E bine... și nu prea, pentru că planul de pe hârtie nu bate cu realitățile României din zilele noastre. Astfel, ni se explică pompos că „începând din semestrul al II-lea al anului școlar 2019-2020, programul „Masa caldă” se va desfășura în 150 de unități de învățământ”, semestru care deja a început de o bucată de vreme. Lăsând totuși la o parte timpul scurs de la începerea acestui semestru al doilea, pentru realizarea planului - cu iz electoral, până la urmă - ar trebui organizate niște licitații, unde să se înscrie furnizori de produse alimentare.

O spune chiar ministerul într-un comunicat: „Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice”.

Ceea ce înseamnă că, pe lângă timpul deja scurs de la debutul celui de-al doilea semestru, organizarea și finalizarea licitațiilor mai durează alte două - trei luni. La timp pentru ca elevii, deja intrați în vacanță, să primească vizite la poarta caselor, pentru a-și primi pachețelul zilnic de la minister!

Decizia de extindere cu 100 de noi unități de învățământ are la bază efectele pozitive generate asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi. Studiile de impact au arătat că această măsură a avut ca efect scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului, precum și formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentație sănătoasă.

Astfel, în perioada derulării activităţii didactice, preşcolarii şi elevii din cele 150 de unităţi de învăţământ vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA).

Comparativ cu anul precedent, numărul beneficiarilor programului este mai mare cu 41.888 de elevi, însumând pentru anul în curs un număr total  de 65.343 de elevi. Suma estimată, necesară implementării programului pentru anul 2020, este de 81.983 mii lei.

Derularea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi face parte din acțiunile Ministerului Educației și Cercetării pentru realizarea unui obiectiv major al politicilor sale educaționale: asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate pentru toți copiii și tinerii din România”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Sursa Foto: https://www.forbes.com/

Adauga comentariu