ECRIS-ul tribunalului, în pericol să se blocheze din cauza aparatului de aer condiționat din camera serverelor, care poate pica în orice moment. Sute de mii de lei pentru investiții la tribunal și judecătoriile din județ

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o analiză privind situația necesarului de investiții și dotări pentru instanțele din țară, în baza unor date comunicate de fiecare unitate în parte. Pe sistemul voi cereți și noi vedem dacă avem bani, lista este o radiografie a modului în care funcționează instanțele din țară: sedii improprii, dotări minime. Vrancea probabil stă ceva mai bine, însă nici aici situația nu este roz. E nevoie de bani pentru reparații, pentru mobilier, dar și pentru un aparat de aer condiționat care să susțină camera serverelor. Unele dotări sunt cumpărate acum mulți ani, un exemplu elecvent fiind centrala telefonică de la Judecătoria Adjud, care e piesă de muzeu, la cei 23 de ani pe care i-a împlinit.

Cireașa de pe tort, instanțele din Vrancea duc lipsă și de un parc auto adecvat, în ciuda faptului că una din realizările cu care se lăuda fostul ministru vrâncean Tudorel Toader viza tocmai acest aspect: dotarea instanțelor cu mașini noi. Astfel, o sumă considerabilă - 488.000 lei, ar fi necesară pentru cinci autoturisme care să deservează tribunalul și judecătoriile arondate, în condițiile în care „se impune înlocuirea întregului parc auto, autoturismele existente au o vechime de 12 ani și uzură fizică avansată”.

Pe listă se arată că Tribunalul Vrancea a luat în calcul suma de 4.000 de lei, adică taxe și avize pentru elaborarea și aprobarea documentației de urbanism PUZ a Palatului de Justiție - în care vor funcționa atât tribunalul cât și Judecătoria Focșani. Potrivit centralizării, la acest moment „construcția nouă” se află în stadiul de aprobare a notei concepuale, temei de proiectare și elaborare PUZ. O altă cheltuială necesară ar fi reparația capitală a sediului Judecătoriei Adjud, pentru care a fost estimat un cost de 6.792.000 lei - cel mai mare, de altfel. Pentru lucrările capitale a fost întocmit DALI, însă se impune actualizarea acestuia și continuarea lucrării. Alți 234.000 lei ar fi de luat în calcul pentru înlocuirea scării interioare a Judecătoriei Panciu, pentru  fi respectate cerințele de protecția muncii și de incendiu. Tot la Panciu este nevoie de împrejmuirea terenului care aparține Judecătoriei - 39.000 de lei: „se impune realizarea împrejmuirea terenului pentru protejarea patrimoniului instanței și reducerea riscului de pătrundere prin efracție”.

Însă, pe lângă aceste planuri, Tribunalul Vrancea apare pe listă și cu alte sume care ar fi necesare pentru buna funcționare a instanței. Astfel, chiar dacă e doar în stadiul de „idee”, Tribunalul Vrancea a luat în calcul și 25.000 lei pentru montarea de parchet stratificat pe 250 mp în birourile grefierilor de la etajul I, dar și 30.000 pentru montat lambriu pe 150 metri liniari și igienizare pe casa scării, 18.000 de lei pentru montarea unei balustrade pe o lungime de 85 de metri liniari pe casa scării - „pentru diminuarea riscului de accidente pe scări a justițiabililor și pentru menținerea curățeniei”.

Alți 50.000 de lei au fost calculați ca fiind necesari pentru aplicarea de folie antiefracție la toate gemurile instanței, ca urmare a unei solicitări venite din partea jandarmeriei. O sumă egală a fost calculată pentru un aparat de aer condiționat profesional pentru camera serverelor, dat fiind că cel care funcționează în prezent „a fost achiziționat în urmă cu 12 ani. Se impune de urgență achiziția unui aparat nou. În caz contrar, în perioada de vară existând riscul de defectare a serverelor instanței, inclusiv ECRIS-ul”.

Și la Panciu ar fi nevoie de o sumă considerabilă - explică conducerea tribunalului: 20.000 de lei pentru refacerea tencuielilor exterioare, deteriorate de scurgerea apelor pluviale de la balcoane. Însă și la Tribunalul Vrancea a fost pusă la socotealăo cheltuială similară: 15.000 lei pentru cinci aparate de aer condiționat, „necesare pentru desfășurarea în condiții optime a actului de justiție”. Nici Secția Comercială de pe Bulevardul Independenței nu a fost uitată: 21.000 de lei ar fi necesari pentru reparații curente și lucrări de igienizare „având în vedere că au trecut 10 ani de la realizarea acestora”.

Sume mai mici, cu doar trei zerouri, sunt trecute pe listă în ceea ce privește reparația glafurilor de la peretele cortină a Palatului de Justiție (8.000 de lei, bani necesari întrucât se impun de urgență lucrări „în vederea eliminării scurgerilor de ape pluviale în interiorul clădirii”), reparația rețelei de ceasoficare (5.000 de lei - „întreg sistemul instanței este defect”), reparația rețelei de conducte la Judecătoria Panciu (3.000 de lei - „la subsolul clădirii este un miros greu de suportat, în condițiile în care în aceste spații funcționează arhiva curentă și biroul penal”) și montarea de armături corpuri de încălzire la Adjud (3.000 de lei - „se impune de urgență, în vederea reducerii costurilor cu încălzirea, montarea de robineți termostați la corpurile de încălzire”).

Totodată, la Adjud ar fi nevoie de achiziția unei centrale telefonice, suma calculată fiind de 4.000 de lei: „centrala telefonică existentă are o vechime de 23 de ani, conexiunea pentru transmiterile de date se face cu greutate, se impune de urgență achiziția unei centrale telefonice noi”, iar la Focșani 5.000 de lei ar fi necesari pentru un set mobilier birou președinte „cel existent având un grad avansat de uzură fizică”.

Adauga comentariu