Drumurile Vrancei - sursă inepuizabilă de venit pentru societățile „blânde”. CRISTILORY PROD va încasa „decât” 4,3 milioane de euro!

Mai multe porțiuni de drum județean vor intra în reabilitare ca urmare a decizie CJ Vrancea de a se apleca, nu-i așa, asupra nevoilor cetățenilor care, atunci când nu pleacă la muncă în străinătate, mai locuiesc în minunata provincie europeană. Din capul locului, aducem în atenție faptul că este vorba despre tronsoane de drum și poduri ce vor fi refăcute (aduse la starea inițială, cum spune anunțul oficial) după ce au fost afectate de inundații sau alunecări de teren.


Valoarea totală a lucrărilor (asta presupunând inclusiv proiectarea, studiile geo și topo, diversele documentații de avizare etc, plus execuția propriu-zisă) se duce la 20.647.703 lei, adică 4.364.803 euro! Sunt vizate porțiuni de drum din DJ 204L (4,2 kilometri în satele Cătăuți și Podurile),DJ  205B/205R/205L – în localitățile Țifești, Poiana Cristei, Ploscuțeni și Păulești.


Din cele 16 societăți care și-au arătat disponibilitatea de a repara drumurile județului Vrancea, licitația a fost câștigată de CRISTILORY PROD, o firmă foarte cunoscută administrației județene. Iată de ce:


În 2009, Corina Lupu, director general la Agenția pentru Protecția Mediului (în timpul Guvernului Cioloș), dădea cu împrumut suma de 15.000 de lei societății CRISTILORY patronată de fratele fostului șef al Serviciului Județean Anticorupție Vrancea (fost șef al Poliției Rutiere Vrancea) comisarul șef Virgil Cristian. Cristina Lupu este soția lui Vasile Lupu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii în timpul Convenției Democratice.


Societatea a primit în urmă cu patru ani, prin încredințare directă de la CJ Vrancea, două lucrări de reabilitare a două drumuri județene distruse de inundații (DJ 205 L și 204 D) în valoare de 800.000 de lei, adică 170.000 de euro. În 2015, aceeași firmă a câștigat lucrările de modernizare a stațiunii Soveja pe bani europeni. Contractul în valoare de 2,2 milioane de euro a fost onorat în parteneriat cu firma „prietenei” fostului deputat PSD Victor Roman, SOTIREX.


În septembrie 2014, CRISTILORY PROD în asociere cu alte firme primea un contract de 8,7 milioane de lei (1.840.000 de euro) pentru construcția a trei stații de transfer și șase platforme de colectare a deșeurilor în cadrul proiectului mult iubit... Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor.  
Și asta așa, la micul dejun. Trebuie spus însă, că la avalanșa de contracte pe bani publici, nu tocmai pe doi lei, scoietatea controlată de maestrul Gheorghiță Cristian nu stă tocmai bine. Asta dacă nu e precum mârțoaga lui Făt-Frumos care a mâncat jar și s-a transformat într-un pur-sânge de toată frumusețea.


CRISTILORY PROD a fost înființată în 1994, pe vremea lui Ion Iliescu, ani cu deschidere mare pentru întreprinzătorii cu ceva relații în aparatul de partid și de stat. Chestia e că din 2000 încoace, compania a mers încontinuu pe pierderi, în sensul că în ultimii 20 de ani profitul net nu a reușit niciodată să urce deaspupra datoriilor.


Statistica ne arată că la cifrele de afaceri barosane pe care le-a avut și le are CRISTILORY PROD, profitul este incredibil de mic. Dacă luăm anul 2018, vom observa că la ceșe 11.712.565 de lei – cifra de afaceri, îi corespunde doar 58.844 de lei – profit, în timp ce datoria societății se ridică la 13.953.644 de lei. Probabil că situația precară a companiei l-a determinat pe Gheorghiță Cristian să se bage și în domeniul exploatațiilor forestiere, acolo unde activează din 2011 prin MADENCRIS PREST SRL.

 

Adauga comentariu